Vještačenje otisaka
0

Nastavljeno suđenje u "slučaju Holiday Inn"

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predočavanjem nalaza i mišljenja sudskog vještaka daktiloskopske struke Muniba Dedovića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu u "slučaju Holiday Inn".

Radi se o vještačenju papilarnih tragova (otisaka) na dvjema umjetničkim slikama, autora Mersada Berbera, a u vezi s tužbenim navodima koji se odnose na otuđenje umjetnina iz spomenutog sarajevskog hotela.

Prema prezentiranom nalazu i mišljenju, a upoređivanjem spornih s nespornim otisaka, utvrđeno je da trag na jednoj od slika pripada osumnjičenom Jasminu Kulenoviću, koji je u međuvremenu sklopio sporazum o priznanju krivice, dok trag pronađen na drugoj slici nije bio podoban za vještačenje.

U nastavku suđenja u tom predmetu trebala je biti ispitana svjedokinja Alena Bukvić, koja se, prema podacima Kantonalnog tužilaštva, nalazi u Austriji, pa je u vezi s tim, a radi određenih provjera, izdata odgovarajuća naredba.

Istovremeno, zastupnici optužbe i odbrane u ovom predmetu su u sudski spis uložili određena dokumenta/materijalne dokaze.

Optužnica aktere ovog slučaja tereti da su od juna 2014. do juna 2015. godine počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

Naredno ročište u tom predmetu zakazano je za 25. maj.