|

Nastavljeno suđenje u "slučaju Bosnalijek"

Nastavljeno suđenje u "slučaju Bosnalijek"
0
F
FENA
21.3.2018. u 16:10
8
komentara
0

dijeljenja
Nastavljeno suđenje u "slučaju Bosnalijek" Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svjedočenjima Azre Madžak i Zijada Hodžića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi ("slučaj Bosnalijek"), čiji se akteri terete za organizirani kriminal.
Svjedokinja Madžak, bivša suvlasnica i zamjenica direktora firme Maomex d.o.o. Sarajevo/ Hadžići, potvrdila je u direktnom ispitivanju da je ova firma sudjelovala u izgradnji apartmana na Bjelašnici (Babin do), odnosno u isporuci i ugradnji unutarnje i vanjske stolarije (vrata i prozora) te podova i drugih drvenih elemenata u tim objektima.

Budući da je svjedokinja u to vrijeme radila u izdvojenoj poslovnoj jedinici i nije imala puno dodira sa spomenutim poslovima, nije se mogla detaljnije očitovati o svim elementima tog poslovnog aranžmana, kao ni o eventualnoj relaciji s kompanijom Bosnalijek.

Referirajući se na period od 2005. do 2007. godine, kazala je da je na tim poslovima bio angažiran njen suprug, koji je u međuvremenu preminuo, a koji je, prema njenim riječima, sklopio odgovarajući ugovor s firmom Brštanica d.o.o., angažiranoj na izgradnji spomenutih apartmana.

Uz opasku da je rijetko dolazila u 'centralu' firme, svjedokinja je kazala da je, prema njenim saznanjima, ugovor s Brštanicom zaključen u iznosu od 900.000 do jedan milion KM, te da ta firma redovno izmirivala vlastite obaveze, odnosno da u odnosu na Brštanicu, Maomex 'u papirima' nije imao potraživanja.

Svjedok Zijad Hodžić, vlasnik i nekadašnji direktor firme Termoenergetski inžinjering d.o.o. Sarajevo/Ilidža, sada u penziji, potvrdio je da je ta firma prije više od deset godina izvodila radove na priključku gasa za spomenute apartmane.

Pojasnio je da je Brštanici dostavio ponudu i dobio posao za tzv. 'nemjerljivi dio gasa' zaključno s gasnim setom, poznatiji kao 'kućni priključak', a da je na unutarnjim instalacijama bila angažirana druga firma.

Hodžić je dodao da je od Brštanice dobio avans, te da je ta firma u cijelosti ispoštovala ugovor i uredno platila izvršene i fakturisane radove, navodeći da se ne sjeća vrijednosti tih radova.

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Optuženi u 'slučaju Bosnalijek' terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i budući da je nedostupan bh. pravosudnim organima, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 28. mart, kada bi dokazni postupak trebao biti nastavljen ispitivanjem novih svjedoka optužbe.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...