{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenje u predmetu "Perić i ostali"

F
10.5.2011. u 18:13
0
0
Nastavljeno suđenje u predmetu "Perić i ostali"
0
Nastavljeno suđenje u predmetu "Perić i ostali"
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Tužilaštva BiH Fatima Kešo je kazala da njen suprug i svekar nisu preživjeli zatočenje u Barutnom magacinu (Općina Kalinovik).
Svjedokinja je rekla da nikada neće zaboraviti 25. juni 1992. kada je odveden njen svekar Avdo iz sela Jelašac (općina Kalinovik), a suprug Ramiz otišao u stanicu policije u Kalinoviku da se javi po pozivu kojeg je dobio.

"Suprug je dobio poziv da se javi u stanicu policije u Kalinoviku radi obavljanja radne obaveze. S komšijama je otišao i nikada se nije vratio", kazala je svjedokinja Kešo.

Prema iskazu svjedokinje, u junu 1992., u selo Jelašac s tri kamiona i jednim transporterom došlo je oko 30 srpskih policajaca i vojnika, među kojima je bio i optuženi Spasoje Doder.

Ti policajci i vojnici, pojasnila je svjedokinja, hapsili su muškarce, među kojima je bio i Avdo Kešo, i odveli su ih u Osnovnu školu "Miladin Radojević".

Uz Dodera, Državno tužilaštvo za zločine u Kalinoviku tereti Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu.

Ovi bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik su, po optužnici, 1992. učestvovali u nezakonitom hapšenju civila koje su odvodili u školu "Miladin Radojević" i logor "Barutni magacin", gdje je najveći broj zatočenih ubijen.

Za optuženog Terzića i Cerovinu, kojem se nije sjetila imena, svjedokinja je rekla da su dva puta obezbjeđivali školu i nisu joj dali da uđe posjetiti muža i svekra. Muž i svekar, tvrdi svjedokinja, kasnije su prebačeni u "Barutni magacin".

"Oni su ubijeni, a njihova tijela pronađena su u Miljevini, dodala je svjedokinja", ne precizirajući gdje su ubijeni.

Na suđenju, u korist Tužilaštva, svjedočio je i Danilo Đorem, koji je rekao da je 1992. bio rezervni policajac u SJB-u Kalinovik.

Svjedok je kazao da je s nekoliko vojnika, među kojima je bio i optuženi Cerovina, ušao u kamion kojeg je vozio optuženi Perić i otišli su u selo Jelašac da privedu žene u Osnovnu školu "Milan Radojević".

"Kada smo došli, Perić nas je rasporedio po selu, rekao koje kuće da obiđemo i da okupimo žene. Svi policajci su učestvovali u odvođenju žena", kazao je svjedok Đorem, dodavši da je samo jednoj ženi rekao da dođe na mjesto okupljanja, ali je ona s djecom uspjela pobjeći.

Svjedok Đorem je kazao da je obavljao stražu u školi "Miladin Radojević" te da je čuo da neke od žena nisu preživjele zatočenje, kao i da je jedna silovana u školi.

Čedomir Okuka, također svjedok Tužilaštva, rekao je da je u ljeto 1992. bio angažovan u protuvazdušnoj jedinici srpske vojske, gdje je dobio naređenje da postavi top trocijevac na obližnje brdo i dejstvuje u cilju odbrane sela Jelašac.

"Dobili smo naređenje da očekujemo napad na selo iz šume. Na mjestu gdje je top bio smješten vidi se rub šume i dio kuća tog sela. Dejstvovao sam topom po rubu šume koja se zapalila jer je municija zapaljiva", rekao je svjedok Okuka, dodavši da kuće u selu tada nisu zapaljene.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj kada Tužilaštvo planira pozvati tri nova svjedoka, javio je BIRN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: