{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenje u predmetu Goran Mrđa i drugi

F
7.9.2015. u 18:48
0
0
Nastavljeno suđenje u predmetu Goran Mrđa i drugi
0
Nastavljeno suđenje u predmetu Goran Mrđa i drugi
Na suđenju za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako ih je Goran Mrđa maltretirao u mjestu Gorice (općina Sanski Most).
Svjedok Mehmed Brakić se prisjetio da je 2. maja 1993. godine poslije ponoći u kuću u kojoj je boravio s porodicom, došao Goran Mrđa i da "misli da je bio i Ranko Mrđa".

On je kazao da je Goran Mrđa, kojeg je poznavao odranije, imao nož i pištolj, koje mu je prislonio uz glavu, tražeći novac.

Svjedok je naveo da mu je dao 70 do 80 maraka. Brakić je rekao da je bio udaren nogom u grudi, da se gubio, te da misli da mu je i sin dobio udarac.

On je, kako je naveo, vidio kroz prozor da idu u drugu kuću, te pobjegao sa suprugom prema šumi.

- Čuo se pištolj i poznao sam glas Hasiba kako kaže: ‘Majko moja’ -prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu te Mileta Kokota za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta.

Oni su, kako se navodi u optužnici, zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Odbrana Gorana Mrđe je istakla da u ranijim izjavama svjedok Brakić jeste spominjao nož i pištolj, ali da nije kazao da ih je držao Goran Mrđa, na šta je svjedok odgovorio da “tvrdi da jeste spominjao”.

Odbrana Ranka Mrđe je pitala svjedoka kako u ranijim izjavama nije spominjao optuženog, nego tek na današnjem suđenju.

Brakić je odgovorio “da je to uvijek spominjao”, objasnivši da tu noć nije znao njegovo ime, ali je znao prezime i čiji je sin.

Svjedok Esad Brakić je također naveo da su početkom maja u kuću došli Goran i Ranko Mrđa.

- Tad je počelo maltretiranje, tražili su pare, jednom me udario Goran - rekao je ovaj svjedok i dodao da je Goran Mrđa udario njegovog oca, držao mu nož nad glavom i maltretirao ga.

Svjedok je kazao da je sa suprugom i djetetom pobjegao kroz prozor prema šumi i da je u jednom trenutku čuo glas koji je rekao: “Aj, majko.”

- Čuo sam da je Hasib Velić ubijen kad je taj pucanj bio - naveo je Brakić.

On je govorio i o presretanjima, pljačkanju i ubistvima drugih mještana.

Nastavak njegovog svjedočenja je 14. septembra, javio je BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: