10 optuženih
105

Nastavljeno suđenje u predmetu "Dobrovoljačka" pred Sudom BiH

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Dobrovoljačka" za navodne zločine nad pripadnicima ЈNA 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica tereti Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu odgovorni za napad na kolonu koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN-a.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Svi optuženi su se već izjasnili da nisu krivi.

Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici je obustavljena 17. januara 2012. godine, ali je otvorena ponovo 2018. godine.