BiH
0

Nastavljeno suđenje Jasku Gazdiću

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da je optuženi Jasko Gazdić, zajedno sa još pet muškaraca u maskirnim uniformama, u julu 1992. godine upao u stan u Foči, gdje se u tom trenutku krilo 25 bošnjačkih žena i djece.

"Njih šestorica su uletjeli u stan. Dvojica su ušli u sobu kod Munibe, dok su Gazdić i Žaga ušli u dnevnu sobu, gdje sam ja bila. Žaga je sjeo na fotelju, a pored njega bio je Jasko. Bio je u civilu, naoružan. Dok se derao na nas, iz sobe u kojoj je bila Muniba, čuo se strašan jauk. Nakon toga sve je utihnulo", ispričala je svjedokinja K.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. nečovječno postupao prema ženskim osobama bošnjačke nacionalnosti koje su bile nezakonito zatvorene u prostorijama sportske dvorane "Partizan" u Foči.

U optužnici Tužilaštva navodi se da je Gazdić dolazio u stanove i sportsku dvoranu "Partizan", gdje su bili zatvoreni civili, te da je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice.

Optužnicom se tereti i da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, Gazdić silovao odvedene ženske osobe, te da je i drugim osobama omogućio da ih siluju.

Svjedokinja K je navela da je, nakon Munibinog jauka, u dnevnu sobu ušao izvjesni Vuković, koji je Gazdiću i Žagi naredio da krenu i sa sobom povedu dvije žene, izvjesne Ismetu i Amiru, koje su se nalazile u sobi.

U tom trenutku, kako je ispričala K, Ismetina djeca su plakala moleći majku da nigdje ne ide, a starija gospođa Fatima Hasanagić se okrenula prema Vukoviću i molila ga da ih puste.

"U tom trenutku Gazdić je drškom pištolja udario i rekao: ‘Progovoriš li još jednu, skupljaću ti mozak po sobi.’ Udario je Fatimu po glavi, na šta smo se sve primirile, a oni su odveli Ismetu i Amiru", kazala je K.

Kako je svjedokinja K ispričala, Ismeta i Amira su vraćene u stan ujutru, kada su samo rekle da su ih silovali, ne navodeći imena.

Muniba Đuderija je, prema iskazu svjedokinje K, te noći ubijena. Kako je rekla K, Đuderiji su vene na rukama bile isječene te je iskrvarila.

"Po njeno tijelo došli su tog jutra iz policije. Napravili su zapisnik i odnijeli njeno tijelo, koje nikada do danas nije pronađeno", dodala je svjedokinja.

Dragoljub Kunarac Žaga i Zoran Vuković su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) pravosnažno osuđeni na 28, odnosno 12 godina zatvora, za silovanja, mučenja i seksualna porobljavanja bošnjačkih djevojaka i žena u Foči.

Naredno ročište zakazano je za 11. april 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.