Optužba iznijela svoje dokaze
0

Nastavljeno suđenje Gašiju i ostalima

FTV / Sarajevo-x.com
Suđenje Muhamedu Aliju Gašiju i ostalima nastavljeno je čitanjem iskaza svjedoka optužbe koji nisu mogli biti saslušani na glavnom pretresu, čime je optužba izvela sve svoje dokaze, javila je FTV. Odbrana je predložila svoje svjedoke, među kojima su i članovi porodica optuženih ali i poznati advokat Fahrija Karkin.

Odbrana je najavila da će kao svjedoke pozvati supruge optuženih - Almiru Gaši, Esmu Hot, Nermu Proho i Salihu Krasnić. Svjedočiti bi trebao i Izedin Spahović, koji je u Federalnom MUP-u saslušavan dan nakon što su u FTV-ovom političkom magazinu 60 minuta objavljeni razgovori Muhameda Alija Gašija i još nekih osoba u vezi sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Kao svjedok će biti pozvan i Nezir Bajraktari ili Safet Krivača, za kojeg se također sumnja da je kontaktirao sa Gašijem dok je ovaj bio u pritvoru. Odbrana je uz, prigovor tužilaštva, odlučila pozvati i Fahriju Karkina, nekadašnjeg advokata Muhameda Alija Gašija i ubijenog Ramiza Delalića Ćele.

Odbrana je predložila i neuropsihijatrijsko vještačenje braće Gaši, te ukidanje mjere pritvora optuženima. Sudsko vijeće odbilo je prijedlog o ukidanju pritvora jer uvjeti za njegovo određivanje još postoje. S obzirom na broj svjedoka i uz planiranu dinamiku, svi svjedoci odbrane mogli bi biti saslušani do 20. februara. Predsjedavajuća sudskog vijeća zatražila je i službenu zabilješku policajaca o ponašanju Aziza Gašija i Amira Kasumića. Zbog nepoštivanja Suda, Kasumić je dva puta udaljavan iz sudnice.