{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenje Božidaru Kuvelji

F
18.9.2012. u 18:47
0
0
Nastavljeno suđenje Božidaru Kuvelji
0
Nastavljeno suđenje Božidaru Kuvelji
Sud BiH
Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Sudsko vijeće postavilo je Tužilaštvu BiH uvjet da osigura odbrani ispitivanje zaštićenog svjedoka PW-100 ili transkript njegovog svjedočenja iz Haškog suda neće vrijediti kao dokaz.
Tužilaštvo BiH je u dokaze uvelo transkript iskaza zaštićenog svjedoka PW-100 koji je dao u Haškom tribunalu, ali Odbrana zahtijeva da ga unakrsno ispita.

Po pravilima, ovaj zaštićeni svjedok može biti ispitan samo ako pristane da se otkrije njegov identitet stranama u postupku - Tužilaštvu, Odbrani i Sudskom vijeću.

" Taj svjedok ne želi da se otkriva njegov identitet", kazao je tužilac Ibro Bulić, istakavši da je u drugom predmetu pred ovim sudom ovaj svjedok odbio da mu identitet bude otkriven.

Kerim Čelik, branilac optuženog, rekao je kako bi odustao od ispitivanja zaštićenog svjedoka PW-100 ako Tužilaštvo BiH povuče uložen transkript njegovog svjedočenja.

Na to Bulić nije htio pristati, pa mu je Sudsko vijeće postavilo uslov da omogući unakrsno ispitivanje ili transkript iz Haaga neće biti prihvaćen kao dokaz.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Tužilaštvo BiH tereti da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Bratunca u julu 1995.

Ako zaštićeni svjedok PW-100 ne bude ispitivan 23. oktobra, Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: