BiH
0

Nastavljeno suđenje Borislavu Berjanu optuženom za ratne zločine na Ilidži

FENA
Završnim riječima optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Borislavu Berjanu (1950.), optuženom za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a u vezi s ratnim dešavanjima u naselju Doglodi, općina Ilidža - Sarajevo.

Zastupnica optužbe, tužiteljica Aida Ćatović ocIjenila je da je tokom dosadašnjeg postupka u potpunosti dokazana odgovornost optuženog u pogledu inkriminacija sadržanih u optužnici.

Podsjetila je na tužbene navode prema kojim je Borislav Berjan od aprila 1992. do kraja 1993. provodeći politiku SDS-a i srpske općine Ilidža u stvaranju etnički čistih prostora lično učestvovao u naoružavanju srpskog stanovništva u naselju Doglodi te formirao oružanu vojnu formaciju - četu u sastavu 1. pješadijske ilidžanske brigade VRS-a sa štabom u njegovoj kući u ul. Doglodi br. 42.

Kako se u optužnici navodi, Berjan je u svojstvu komandira čete izdavao naredbe i sam sudjelovao u nezakonitom lišavanju slobode, protjerivanju, mučenju i nečovječnom postupanju i pljački imovine nesrprskog stanovništva naselja Doglodi i Bare, općina Ilidža-Sarajevo, naređivao likvidacije civila i ratnih zarobljenika te nezakonito formiranje radnog voda od preostalog stanovništva hrvatske nacionalnosti, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi je navodno komandovao jedinicom u oružanom napadu na nebranjena područja naselja Dogloda i Bara i nesrpsko stanovništvo ovih naselja 12. septembra 1992. godine.

Imajući u vidu provedene dokaze optužba smatra da su se u postupcima optuženog stekla sva obilježja bića krivičnih djela za koje se tereti te da ga treba oglasiti krivim i osuditi u skladu sa zakonom.

Zastupnica optužbe podsjetila je na tok dokaznog postupka, navodeći iskaze svjedoka (22 svjedoka optužbe) u vezi s ulogom optuženog i uopće sa stanjem u spomenutom naselju.

Posebno se fokusirala na dešavanja od 12. septembra 1992. godine (oružani napad na Doglode) te stradanje mještana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti - Blaženke Bajkuše, Tife Čengić, Bože i Zdravka Bagarića (otac i sin), Ante Bradare, braće Vladimira i Radislava Mađure i rezervnog policajca Policijske stanice Novi Grad Sarajevo Dževada Rizvanovića koji se zatekao na tom području.

Optužnica protiv Borislava Berjana potvrđena je 30. oktobra 2006. godine.

Na ročištu zakazanom za sutra predviđeno je izlaganje završnih riječi odbrane.