Općinski sud Sarajevo
64

Nastavljeno suđenje Asimu Sarajliću, odbrana ukazala na propuste suda u prikupljanju dokaza

S. Š.
Asim Sarajlić i advokat Fahrudin Ibrišimović (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Općinskom sudu Sarajevo danas je nastavljeno suđenje Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću u aferi “Asim”.

Optuženima se u ovom predmetu na teret stavlja krivično djelo "Davanje dara i drugih oblika koristi".

Optuženi su da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik SBiH-a.

Sarajlić sa advokatima Fahrudinom Ibrišimovićem i Nerminom Mulalićem (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajlić sa advokatima Fahrudinom Ibrišimovićem i Nerminom Mulalićem (Foto: I. Š./Klix.ba)

Na današnjem glavnom pretresu, glavna tužiteljica Kantonalnog Tužilaštva BiH iznijela je ukupno 24 materijalna dokaza, uključujući akt Bh.telecoma, tačnije CD sa pozovima i SMS porukama koje je koristio trećeoptuženi u ovom predmetu Muhamed Šehović.

Zatim, kao sljedeći materijalni dokazi, tužiteljica je navela izvještaj MUP-a KS o statusu i položaju optuženih u ovom predmetu, zatim izvještaj Federalnog ministarstva finansija o statusu optuženih, potvrde o historiji osiguranja optuženih, te potvrde federalnog ministarstva finansija i historije osiguranja Semira Efendića i Velida Tvrtkovića. Kao jedan od ključnih dokaza, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS je navela zapisnik o pretresanju mobilnog telefona koji je pripadao Velidu Tvrtkoviću.

Odbrana prvooptuženog Asima Sarajlića iznijela je jednu opservaciju o navedenim dokazima. Advokat Nermin Mulalić ukazao je da je prije pretresanja mobilnog telefon trebao prethoditi postupak otvaranja predmeta.

"Nema traga o tom procesnom koraku, a koji je veoma bitan za ovaj predmet", naveo je Mulalić tokom svog izlaganja te dodao je ovo prvi put da Općinski sud Sarajevo nije pristupio otvaranju predmeta koji su ključni u jednom postupku.

Advokatica Muhameda Šehovića Nina Karačić također se usaglasila sa izlaganjem advokata Mulalića o tome da sud nije pristupio otvaranju mobilnog telefona koji je jedan od ključnih dokaza u ovom postupku i da, kao takav, materijalni dokaz se smatra irelevantnim.

Advokat optuženog Sabahudina Delalića, Kadrija Kolić, imao je prigovor na izlaganje Semira Efendića i Velida Tvrtkovića. On smatra da je dokaz o audiosnimcima prikupljen nezakonito jer su njih dvojica, u tom slučaju, izvršili krivično djelo "Neovlašteno tonsko snimanje".

Idući pretrest u ovom predmetu zakazan je za 30. septembar u Općinskom sudu Sarajevo u deset sati.