BiH
0

Nastavljeno suđenje Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici

FENA
Aleksandar Cvetković
Aleksandar Cvetković
U iskazima koji su pročitani u nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali kako su “utovarali” tijela zatvorenika iz Doma kulture u Pilici.

Na suđenju Cvetkoviću pročitano je svjedočenje Juroša Juroševića iz 2011. godine. Tada je Jurošević rekao da je bio u radnom vodu, koji je u julu 1995. angažovan na Ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).

Prema Juroševićevom svjedočenju, on je pozvan s još nekoliko radnika da idu do škole “Kula” u Pilici, gdje su dovedeni zatvorenici iz Srebrenice.

Svjedok je, prema pročitanom iskazu, kazao kako nije imao nikakav poseban zadatak, te kako je vidio pune učionice, salu, te još tri-četiri autobusa u kojima su bili zatvorenici.

"Uglavnom su bili muškarci i bila je jedna žena. Vidio sam nekoliko leševa kraj škole, vjerovatno su bježali pa ubijeni", navedeno je u Juroševićevom iskazu.

Jurošević je u iskazu rekao kako su zatvorenici iz autobusa odvedeni u Dom kulture u Pilici, te da su tu drugog dana pobijeni. Svjedok je, prema iskazu, skupa s Jeftom Bogdanovićem, Stevom Ostojićem i drugim radnicima iz voda “utovarao leševe”, koji su potom odvezeni na Branjevo. Po riječima Juroševića, trojica su bila živa u Domu kulture u Pilici, ali je onda na njih pucao Nebojša Stevanović, i nakon toga pljačkao ubijene. Ostali zatvorenici iz škole “Kula”, kako je čuo Jurošević, pobijeni su na Branjevu. Jedno vrijeme, kako je naveo u iskazu, tijela su bila “zatrpana, a nakon toga su nestala”.

U drugom iskazu koji je pročitao tužilac Dubravko Čampara, svjedok Jefto Bogdanović je kazao kako je učestvovao u odnošenju ubijenih iz Doma kulture, gdje je, kako je rekao, bilo oko 500 muškaraca i jedna ubijena žena.

Odbrana je konstatovala kako bi ove svjedoke, da su prisutni, pitala između ostalog da li poznaju Cvetkovića, te da li su ga u to vrijeme viđali u Pilici i na Branjevu.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS). Tužilaštvo je uložilo medicinsku dokumentaciju za svjedoke Juroševića i Bogdanovića, koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli pristupiti u Sud.

Nastavak suđenja planiran je za 15. april, javlja BIRN- Justice Report.