Iznijeli argumente
24

Nastavljeno prepucavanje oko opreme iz UAE: Očitovalo se i Ministarstvo vanjskih poslova BiH

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine reagiralo je na jučerašnje navode Ministarstva sigurnosti o tome da trebaju dostaviti neophodnu dokumentaciju kako bi se završio postupak carinjenja medicinske pomoći koja je našoj zemlji dodijeljena od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).
Portal Klix.ba pisao je o tome da se na carinskom terminalu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu nalazi medicinska pomoć težine skoro 21 tonu a koja bi ubrzo mogla biti vraćena.

"Shodno zakonskim procedurama, želimo obavjesti javnost da je MVP BiH dana 25. maja 2020. godine uredno dostavilo spisak robe i svu prateću dokumentaciju", saopćili su iz MVP-a.

Kako navode, specifičnost ove vrijedne donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je došla u BiH posredstvom MVP-a BiH, leži u činjenici da je ova pomoć dodjeljena od privatne osobe, šeikinje iz Emirata.

"S obzirom da država UAE nisu donator, njihove instuitucije nisu bili u mogućnosti da specificiraju vrijednost donirane opreme, kao što je to bio slučaj sa većinom opreme koja je zaprimljena u Bosni i Hercegovini. Donator, iz njemu znanih razloga nije htio, niti je to u skladu sa njihovim običajima, da naznači vrijednost donacije koju je privatno uputio za građane Bosne i Hercegovine. Mi smo u MVP-u to jasno naznačili i sa time upoznali Ministarstvo sigurnosti, odnosno nadležno Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje BiH, uz napomenu da ćemo ih pravovremeno obavjestiti u slučaju da dobijemo nove dodatne informacije", navode iu MVP-a.

Slična donacije iz UEA je, ističu, bez ikakvih problema prihvaćena u Crnoj Gori i još nekim državama, prošla carinske i administrativne procedure i distribuirana prema građanima ovim zemalja kojima je pomoć i upućena putem ove privatne donacije.

"U ovakvim situacijama, institucije u čijoj je nadležnosti prijem pomoći za Bosnu i Hercegovini, u našem slučaju Ministarstvo sigurnosti, pristupaju formiranju stručne komisije koja utvrđuje vrijednost zaprimljene pomoći i na osnovu tih parametara provodi administrativnu proceduru koja je predviđena za ovu vrstu robe. Apelujumo na nadležne u Ministarstvu sigurnosti da što prije okončaju potrebne procedure i institucije BiH predstave kao efikasan i funkcionalan sistem koji se ne bavi samim sobom, nego je na usluzi građanima i njihovim intresima", ističu iz MVP-a BiH.