|

Nastavljeni radovi na saniranju nacionalnog spomenika Bijela tabija

Nastavljeni radovi na saniranju nacionalnog spomenika Bijela tabija
52
S.H.P.
15.10.2019. u 09:51
11
komentara
52

dijeljenja
Nastavljeni radovi na saniranju nacionalnog spomenika Bijela tabija
Početkom ovog mjeseca nastavljeni su radovi na saniranju i konzerviranju preostalih zidnih struktura Bijele tabije. Kompleks Bijela tabija se nalazi u okviru Nacionalnog spomenika Graditeljska cjelina - Stari Grad Vratnik u Sarajevu.
Projekat sanacije i konzervacije arheoloških (zidnih) struktura na lokalitetu Bijela tabija uradio je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo 2014. godine. Tokom prošle godine izvedeni su radovi na sanaciji i konzervaciji jednog dijela zidnih struktura Bijela tabije.

"Nastavljamo radove na ovom nacionalnom spomeniku i simbolu Sarajeva. Naš cilj nije samo da ga sačuvamo od propadanja, nego da ga u cijelosti vratimo građanima i da Bijela tabija kao jedistven prostor bude u punom kapacitetu, usvojen i predstavljen kao turistička atrakcija i mjesto okupljanja", napisao je gradonačelnik Sarajeva Abudalah Skaka na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.Vrijednost ove faze radova iznosi 93.374 KM. Investitor je Gradska uprava Grada Sarajeva, a radove i nadzor vrše firme i stručnjaci specijalizirani za obnovu i restauraciju.

Inače, cjelina Bijele tabije je proglašena nacionalnim spomenikom i predstavlja jedan od najimpozantnijih i najvrednijih objekata graditeljskog naslijeđa ovog prostora.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...