Općina Centar
11

Nastavljeni radovi na pripremi gradnje vrtića "Razigrani dani"

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim saradnicima obišao je gradilište gdje je u toku izgradnja funkcionalnog i novog objekta u kojem će biti smješteno obdanište "Razigrani dani".

U toku su radovi na obezbjeđenju terena, odnosno građevinske jame, a sve sa ciljem da se prevenira bilo kakvo pomjeranje tla.

Prema riječima savjetnika za investicije Mustafe Resića u toku su najteži zemljani radovi.

"Sama činjenica da se osam metara kopa u dubinu kako bi se postavila armatura dovoljno govori o temeljitosti posla. Sve se to radi kako bi u cijelosti zgrade i stanovništvo u okolini bili sigurni. Vrijednost zemljanih radova i postavljanje šipova je 330.000 KM, a ukupna vrijednost izgradnje novog objekta će koštati oko tri miliona KM. Sredstva će iz svog budžeta izdvojiti Općina Centar", objasnio je Resić.

U objektu korisne površine oko 2.000 metara kvadratnih, osim obdaništa, također će biti smješten i Centar za zdravo starenje, te drugi društveni sadržaji.

"U ime naših građana zahvaljujem se Općini Centar koja je dala puni doprinos da ovaj objekat vjerovatno u idućoj godini bude završen. Načelnik Ajnadžić je ovim pokazao da će ispoštovati dogovor sa građanima kada je u pitanju dodatna sigurnost za njih i njihove stambene objekte. Naša je želja da novi vrtić bude na istom nivou kao prije 30 godina kada je bio jedan od najljepših na ovim prostorima", kazao je Velija Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar.

Stari, ratom devastirani, objekat koji je predstavljao potencijalni izvor zaraze je u okviru prve faze ovog projekta uklonjen u septembru prošle godine.

"Sada radimo na zaštiti građevinske jame što podrazumijeva bušenje rupa u zemlji i ugradnju armirano-betonskih šipova za učvršćenje tla. Paralelno sa ovim radimo na mašinskim iskopima zemlje. Imamo namjeru da okončamo ove radove dok su još povoljni vremenski uslovi. Nakon toga radimo izgradnju betonske konstrukcije i zidanje. Planiramo ugraditi 56 šipova i ova faza projekta bi trebala biti završena za 40 dana, zajedno sa izgrađenom temeljnom pločom", objasnio je Emir Muftić, šef gradilišta firme "Unigradnja".

Prema glavnom projektu planirano je da se zadrže dimenzije i pozicija nekadašnjeg objekta. U odnosu na raniji objekat predviđena je izgradnja skloništa, što nalažu zakonski propisi. Uz izgradnju objekta planirano je i vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište.