BiH
0

Nastavljeni pregovori Seula i Tokija o sporu oko otoka

FENA
Pregovori između južnokorejske i japanske vlade o teritorijalnom sporu oko dva južnokorejska otočića, koji su u subotu bili završeni bez sporazuma, nastavljeni su u toku dana, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Južnokrejska novinska agencija Yonhap je javila, pozivajući se na diplomate, da su zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Yu Myung-Hwan i njegov japanski kolega Shotaro Yachi završili dvodnevne maratonske razgovore bez značajnijeg napretka.

Dvije strane su na kraju odlučile "da jedna drugoj pruže posljednju šansu", "na zahtjev Japana", pa su obnovili pregovore, izjavio je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Tenzije između dviju zemalja izazvala je odluka Japana da uputi jednu okeanografsku misiju blizu dva južnokorejska otočića u Japanskom moru koji se zovu Takešima na japanskom, a Dokdo na južnokorejskom jeziku, oko kojih se spore dva susjeda.

Južna Koreja tvrdi da mu dva sporna nenaseljena otočića pripadaju već stoljećima i da se nalaze u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Seul se kategorično protivi japanskom projektu pomorskog istraživanja, postavio je graničare i uveo maksimalno vanredno stanje, raspoređeno je 18 patrolnih čamaca i pojačan zračni nadzor.