Općina Novi Grad
0

Nastavljene aktivnosti na projektima regulacije vodotoka Lepeničkog potoka i rijeke Miljacke

Klix.ba
Nakon što su se u prethodnom periodu faznim izvođenjem radova realizirale aktivnosti na regulaciji vodotoka Lepeničkog potoka na dužini cca 1.760 metara – od ušća potoka u rijeku Bosnu do dijela naselja Zabrđe, pri čemu se izgradio i prelaz preko vodotoka, u ovoj godini shodno obezbjeđenim finansijskim sredstvima, potpisan je ugovor za nastavak izvođenja radova na trajnoj regulaciji ovog vodotoka na potezu dužine 160 metara, za što je kroz Budžet Općine izdvojeno 150.000,00 KM.

Pored toga Općina je pribavila i projekat regulacije korita rijeke Miljacke na potezu Halilovići (od mosta na magistralnom putu Stup–Semizovac ulica Kurta Schorka) do RTV Doma. U sklopu toga, pristupit će se prioritenom rješavanju poteza uzvodno od mosta na magistralnom putu.

“Korito je na ovom dijelu jako zapušteno, obloga zatrpana nanosom, kosine oštećene i obrasle šibljem, a i postavljene prizme su u lošem stanju, te je Općina pokrenula aktivnosti i na regulaciji korita rijeke Miljacke u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo koje je obezbjedilo finansiranje ovog projekta u iznosu od 250.000,00 KM. Sredstva su obezbijeđena iz vodnih naknada koje predstavljaju namjenske prihode iz kojih se ulaže u regulaciju i zaštitu vodotoka", rečeno je iz Službe za investicije i infrastrukturu Općine Novi Grad Sarajevo.

Shodno iskazanoj potrebi, a vodeći računa o ovom problemu uskoro počinju i radovi na čišćenju rijeke Miljacke od mosta kod objekta TC Wisa pa do željezničkog mosta. Planirano je pročišćavanje korita i čišćenje obala u dužini od cca 700 metara. Aktivnosti na ovom projektu se provode kroz program Službe civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo.