Parlament FBiH
0

Nastavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma

FENA
U Sarajevu je danas nastavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) otvorena proteklog utorka.

Očekuje se izjašnjavanje poslanika o izmjenama zakona kojima Federalna vlada predlaže smanjenje broja korisnika tzv. neratnih invalidnina u Federaciji BiH.

Vlada predlaže da na osnovu izmijenjenog zakona iz budžeta Federacije budu ubuduće finansirane prinadležnosti samo 100-postotnih i 90-postotnih neratnih invalida, a ne i korisnika s ostalim procentima neratne invalidnosti kao što je to sada slučaj.

Vladino obrazloženje je da time želi zaštititi korisnike iz ove grupe kojima je to zaista najpotrebnije.

Za implementaciju izmijenjenog zakona godišnje bi joj trebalo oko 106 miliona KM, a ako bi udovoljila svim zahtjevima na osnovu sadašnjeg zakona do kraja godine bi joj trebalo gotovo trećina cijelog federalnog budžeta, obrazložio je više puta ministar rada i socijalne politike FBiH Perica Jelečević.

Osim toga, trenutno, prava iz ovog zakona ostvaruje veliki broj korisnika koji višestruko koriste prava i na osnovu druge legislative u Federaciji, napominju iz Federalne vlade.

Izmjenama aktuelnog zakona protivi se više udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom u Federaciji.

Njihovi predstavnici prisustvuju današnjoj sjednici Predstavničkog doma, a prije njenog početka održali su i pres-konferenciju na kojoj su zatražili da zakonska prava koriste osobe s invaliditetom od 60-posto do 100-posto tjelesnog oštećenja.

Dom naroda prihvatio je nedavno izmjene zakona koje predlaže Federalna vlada, ali one ne mogu stupiti na snagu ako ih danas ne odobri i Predstavnički dom.

Službeni naziv aktuelnog teksta je Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Sjednica je u toku.