BiH
0

Nastavljena sjednica Doma naroda, Zakon o RTV FBIH na dnevnom redu

FENA
U Sarajevu je danas nastavljena 29. redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će, između ostalog, biti razmatran Prijedlog zakona o javnom RTV servisu Federacije BiH.

Ovaj zakonski prijedlog prihvaćen je 15. marta u Predstavničkom domu. Poslanici Koalicije Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH - Hrvatski demokršćani (HD) - Hrvatska narodna zajednica (HNZ) BiH nisu tada prisustvovali ni raspravi, ni glasanju, ocjenjujući zakon destruktivnim po hrvatski nacionalni interes.

Prema prihvaćenom tekstu, osnivač RTV Federacije BiH je Federacija BiH, a osnivačka prava i obaveze vrši Parlament Federacije BiH.

Predstavnički dom prihvatio je 15. marta i dva amandmana poslanika Bosanske stranke (BOSS) Mirnesa Ajanovića kojima je predviđena obaveza Federalne televizije da u cijelosti prenosi sjednice u Parlamentu, i to dio sjednice onog dana kad se održava, a ostali dio do tri dana poslije toga, u skladu s programskom shemom. Predviđene su i sankcije za neizvršavanje ove obaveze.

Prihvaćeni su amandmani i Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH prema kojima se plaćanja RTV takse oslobađaju građani u FBiH koji nemaju kvalitetan prijem TV signala.

Delegati Doma naroda izjašnjavat će se danas o ovom zakonu.

U jučerašnjem dijelu ove 29. redovne sjednice Doma prihvaćen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, ali s amandmanom delegata Dragana Ivanovića koji mijenja suštinu teksta prihvaćenog u Predstavničkom domu, pa će konačan zakonski tekst morati usaglašavati zajednička parlamentarna komisija.

Teskt usvojen u Predstavničkom domu omogućava nosiocima stanarskog prava u nacionaliziranim stanovima da otkupe takve stanove, a ranijim vlasnicima da dobiju zamjenske stanove. Izuzetak su nosioci stanarskog prava u stanovima čiji su raniji vlasnici vakufi, legati i zadužbine. I oni, prema ovom tekstu iz Predstavničkog doma, mogu otkupiti stanove, ali samo uz pismenu saglasnost ranijih vlasnika - vakufa, legata i zadužbina. Dakle, vakufi, legati i zadužbine mogu birati da li će insistirati na povratu svog vlasništva ili će pristati na zamjensku imovinu.

Međutim, sinoć je u Domu naroda prihvaćen spomenuti amandman delegata Dragana Ivanovića koji omogućava svim nosiocima stanarskog prava u nacionaliziranim stanovima da otkupe takve stanove, bez obzira na to ko su njihovi raniji vlasnici.

Ivanovićev amandman predviđa osim toga da raniji vlasnici treba da očekuju obeštećenje tek posebnim zakonom o restituciji.