O konsolidaciji rudnika
0

Nastavljena sjednica Doma naroda FBiH

FENA
U Sarajevu je danas nastavljena 17. redovna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta koja je prekinuta prošle sedmice kada je prolongirano izjašnjavanje delegata o prijedlogu zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji.

Glasanje delegata o ovom tekstu očekuje se danas.

U Parlament ga je uputila Federalna vlada pod službenim nazivom Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine

Vlada prvobitnim tekstom najavljuje da će u naznačenom periodu iz federalnog budžeta finansirati trećinu dugova koje rudnici u Federaciji već imaju prema fondovima - penzionom, zdravstvenom i drugim, dok će preostale dvije trećine novca za obaveze rudnika snositi elektroprivredna preduzeća jer je već planirano pripajanje rudnika termoelektranama.

Prema ovom planu, Vlada FBiH bi iz federalnog budžeta u narednih sedam godina izdvojila oko 323 miliona KM, odnosno 46 miliona KM godišnje.

Međutim, Klub delegata hrvatskog naroda prošle sedmice je naznačio da neće podržati predloženi zakon ako u njegovom tekstu ostane odredba da će iz budžeta Federacije biti finansirane obaveze rudnika prema zdravstvenim fondovima koje iznose oko 100 miliona KM.

Obrazloženje Kluba Hrvata je da bi time bio nagrađen "nečiji nerad", a novac bi otišao za usluge koje praktično nisu ni izvršene. Hrvatski delegati su stoga protekle sedmice zatražili da Vlada danas podnese korigirani prijedlog zakona i ona ga je već pripremila.

Po riječima federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, tekst zakona bit će korigiran, ako to uvaže delegati, odredbom da obaveze rudnika prema zdravstvenim fondovima, kao i prema službama za zapošljavanje treba prebaciti na brigu kantonima, a na nivou Federacije ostaviti izmirivanje rudničkih dugova prema PIO fondu, kao i izdataka za poreze na plaće.

Predsjedavajući Kluba Hrvata Josip Perić danas je kazao da će njegov delegatski klub podržati predloženi samo ako na nivou Federacije ostanu jedino obaveze rudnika prema PIO Fondu.

Sjednica Doma naroda je u toku.