BiH
0

Nastavljena sanacija klizišta Mrakuša

FENA
Nakon što je Općinsko vijeće Centar na sjednici 21. jula proglasilo javnim interesom sanaciju klizišta Mrakuša, 17. augusta nastavljeno je polaganje drenažnih cijevi duž posjeda Gaj, koji se prostire između ulice Put Mladih muslimana (kod objekta Ambasade Egipta u BiH) do ulice Porodice Foht.

Prije prekida radova, zbog nekolicine nezadovoljnih vlasnika zemljišta gdje je predviđeno polaganje cijevi, radnici su uspjeli položiti u zemlju oko 290 metara cijevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju i cijevi za drenažu čija je uloga prikupljanje podzemnih voda.

Završetak polaganja preostalih 30 metara cijevi je planiran do kraja ove sedmice, a poslije slijedi postavljanje cijevi za drenažu u dva kraka koji će biti spojeni na ovaj glavni odvodni vod.

Poslije toga će radnici početi asfaltiranje ulice Cicin Han, gdje će obuhvatiti i pristupne puteve koji su oštećeni prilikom iskopavanja i polaganja cijevi te transporta materijala.

Završetak asfaltiranja je planiran tokom septembra.

Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je iz budžeta izdvojila milion KM, dok ukupna vrijednost sanacije klizišta iznosi 1.600.000 KM. Realizator i nadzor projekta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.