{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljena sanacija klizišta "Mrakuša"

S
2.6.2009. u 15:25
0
1
Nastavljena sanacija klizišta "Mrakuša"
0
Nastavljena sanacija klizišta "Mrakuša"
Sanacija klizišta "Mrakuša"
Tokom mjeseca maja radnici građevinske firme "Harysco" su nastavili radove na sanaciji klizišta "Mrakuša". U drugoj fazi započeli su sa postavljanjem novih odvodnih cijevi za fekalne i oborinske vode duž ulice Cicin Han između ulica Put Mladih Muslimana i Porodice Foht.
Do sada je Općina Centar, u svom budžetu, izdvojila milion KM, a ukupna vrijednost sanacije ovog klizišta iznosi 1.600.000 KM. Realizator i nadzor projekta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. I pored velikog nagiba ulice i malog razmaka između stambenih objekata, što radnoj mašini otežava manevrisanje, radnici su uspjeli da polože 50 metara cijevi (petina dužine planirane dionice).

U okviru istog projekta na početku ulice Cicin Han planirana je izgradnja potpornog zida dužine 16 metara i asfaltiranje ulice. Nakon ovoga radnici će polagati cijevi duž posjeda zvanog Gaj koji se prostire između ulice Put Mladih Muslimana (kod objekta Ambasade Egipta u BiH) do ulice Porodice Foht. Osim cijevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju ovdje će biti postavljene i cijevi za drenažu koje će prikupljati i sprovoditi podzemne vode u gradski kanalizacioni sistem. Dužina planirane mreže će iznositi oko 315 metara. Planirano je priključenje okolnih stambenih objekata na novu komunalnu infrastrukturu.

Radnici firme "Harysco" su tokom protekle godine, u prvoj fazi sanacije klizišta, izgradili prihvatni površinski kanal ispod naselja Osmice te postavili cijevi za kišni i fekalni kanal i izgradili dva potporna zida.

Na području Općine registrovano je 38 aktivnih klizišta koja su uglavnom uzrokovana bespravnom gradnjom. U budžetu Općine Centar za 2009. godinu izdvojeno je 1.328.000 KM za sanaciju klizišta – nastavak Dalmatinska, Antuna Hangija 7-17, Zije Dizdarevića 54, Soukbunar 138, Trebevićka 74B i Porodice Foht 86; Hakije Kulenovića 1 (kod ulaza u tunel) i Husrefa Redžića (od "Robota" do stepeništa). Nedavno je okončana sanacija klizišta Sedrenik mali do broja 49 kao i u ulici Nahorevska 169.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: