BiH
0

Nastavljena redovna sjednica Doma naroda Federacije

FENA
U Sarajevu je danas nastavljena četvrta redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu je niz zakona i drugih akata.

Među njima su Nacrt zakona o pomilovanju u Federaciji BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju federalnog budžeta te izvještaji o prošlogodišnjem radu Federalne regulatorne komisije za električnu energiju i Agencije za privatizaciju FBiH.

Delegati također treba da se izjasne o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku u FBiH u formi u kojoj ga je proglasio visoki predstavnik u BiH.

Naredna sjednica Doma naroda bit će održana krajem jula, pa je za tada prolongirana rasprava o Nacrtu zakona o osnivanju instituta za medicinsko vještačenje.

U prethodnom dijelu ove sjednice, održanom proteklog mjeseca, završena je rasprava i odgođeno izjašnjavanje delegata o dokumentu "Politika djelovanja i osnovne strategije Vlade FBiH u mandatnom periou 2007.-2010. godina" s operativnim planom za 2007.

Izjašnjavanje Doma je prologirano da bi u međuvremenu izrečene delegatske primjedbe razmotrila Vlada FBiH kao predlagač ovog materijala, koncipiranog prvi put u formi njenog programa rada za cjelokupni četvorogodišnji mandat.

Neizvjesno je da li će se delegati izjašnjavati o ovom materijalu danas jer, prema riječima predsjedavajućeg Doma naroda Stjepana Krešića, Vlada dosad nije dostavila stav o izrečenim primjedbama.

Najviše delegatskih primjedbi u junu je izrečeno na račun zapostavljenosti pojedinih federalnih regija najavljenim programom.