Učestvuju brojni timovi
73

Nastavljena potraga za šestogodišnjim dječakom i Almirom Gluhićem u rijeci Bosni

Piše: M. N.
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su jutros potragu za šestogodišnjim dječakom koji je upao u nabujali Mračajski potok u mjestu Begov Han i za Almirom Gluhićem za čije tijelo se pretpostavlja da se nalazi u rijeci Bosni.
U potrazi učestvuje 25 pripadnika FUCZ-a raspoređenih u četiri čamca koji pretražuju korito rijeke Bosne. Dvije grupe pretraživat će od Begovog Hana do Zavidovića, a treća od Zavidovića do Maglaja.

U potragu su uključeni članovi GSS Žepče koji su, nakon što je dječak upao u nabujali potok, pokrenuli potragu, članovi GSS Zavidovići, timovi Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, CZ Žepče, pripadnici Specijalne policije ZDK, članovi porodice i mještani.

"Iako je nivo rijeke Bosne dosta opao, potragu na vodi još uvijek otežava smanjena vidljivost usljed stalnih kišnih padavina i zamućenosti rijeke Bosne, zbog čega nije moguće angažovati ronioce. FUCZ i danas dodatno poziva na oprez sve one koji učestvuju u potrazi, zbog postojanja minskih polja, posebno kod Maglaja i Žepča", kazali su iz FUCZ-a.

Za šestogodišnjim dječakom traga se od 15. maja. Njegov bicikl je pronađen nekoliko stotina metara od mjesta gdje je upao u potok, ali njemu nema ni traga. Dječak je vozeći bicikl preko drvenog mosta ispred kuće izgubio ravnotežu i upao u nabujali potok. Njegova majka odmah je skočila za njim u namjeri da ga spasi iz vodene bujice, međutim, voda je bila prejaka te ona nije uspjela u svojim namjerama.

Mještani su stavili metalne ograde kako bi spriječili da mu tijelo završi u rijeci Bosni. Nažalost, potrage do danas nisu dale rezultate, a vremenske prilike nisu išle u prilog s obzirom na to da je danima padala jaka kiša.

Potraga za Almirom Gluhićem iz Zavidovića traje od 2. maja, ali je od 5. maja fokusirana na rijeku Bosnu kada su njegova odjeća i lične stvari pronađene na obali ove rijeke u mjestu Porobić. On je, kako je utvrđeno naknadno, sjedio na molu nekoliko sati, jer su pronađeni ostaci cigareta koje je ispušio. Nažalost, ni njegovo tijelo još nije pronađeno.