BiH
0

Nastavljena izgradnja parkinga u C fazi Alipašinog Polja

FENA
Budući izgled parkinga
Budući izgled parkinga
Izgradnja velikog parkinga u C fazi na Alipašinom Polju, koja je bila obustavljena zbog loših vremenskih uvjeta, danas je nastavljena, a mještani ovog naselja parking bi mogli dobiti za mjesec.

Tim povodom lokaciju je obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima.

Na mjestu gdje se gradi parking, ubrzo nakon početka radova pronađena je aviobomba, zbog koje su radovi morali biti obustavljeni. Međutim, poslije njenog izmještanja radnici su završili odvodnju površinskih voda i nasip, nakon čega se stalo zbog loših vremenskih uvjeta.

"Radovi su nastavljeni, a paralelno se provodi procedura javnih nabavki za rasvjetna tijela, s obzirom na to da će parking biti osvijetljen nakon njegovog stavljanja u funkciju. Bilo je planirano da se prvi sloj asfalta položi do jeseni, međutim, nakon pronalaska aviobombe iz Drugog svjetskog rata, radovi su bili usporeni. Ukoliko vremenski uvjeti budu zadovoljavajući, u narednih mjesec dana parking će biti završen", kazao je načelnik Efendić.

Realizacijom ovog projekta konačno će biti riješen višegodišnji problem stanovnika ovog naselja. Bit će izgrađeno oko 150 parking-mjesta, a parking će biti modernijeg dizajna s kombinacijom zelenih pojaseva.

S obzirom na zahtjeve građana, koji imaju problema kada je u pitanju sigurnost vozila u mirovanju, parking će biti povjeren JP "Lokom", koje će ga čuvati tokom 24 sata.

"Kada smo imali sastanak s građanima ove mjesne zajednice, zaključeno je da ovaj parking bude čuvan. Veliki je broj zahtjeva građana za mjestima za parkiranje u garažama na Alipašinom Polju, ali, nažalost, kapacitet od 290 mjesta je popunjen. Vjerujem da će dio tih ljudi naći mjesto na novom parkingu u C fazi", istakao je Efendić.

Sunija Jahić, direktor firme Bosman, koja vrši radove kazao je da se izvode pripremni radovi za postavljanje ivičnjaka, nakon čega će se raditi fina priprema, a potom asfaltiranje i postavljanje ulaznih rampi.

"Ranije se to nije moglo raditi zbog niskih temperatura da ne bi došlo do slijeganja terena", objasnio je Jahić.