{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljena 17. sjednica Doma naroda FBiH

F
20.11.2008. u 11:40
0
0
Nastavljena 17. sjednica Doma naroda FBiH
0
Nastavljena 17. sjednica Doma naroda FBiH
U Sarajevu je danas nastavljena 17. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je prekinuta krajem oktobra.
Očekuje se izjašnjavanje delegata o zakonu predloženom iz Federalne vlade koji se odnosi na finansijsku konsolidaciju rudnika uglja u Federaciji BiH.

Puni naziv tog teksta je Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine. Prema Vladinoj zamisli, ako bude odobren u Parlamentu, implementacija treba da počne od 1. januara 2009. godine.

Vlada ovim zakonom najavljuje da će u naznačenom periodu finansirati iz federalnog budžeta jednu trećinu dugova koje rudnici već imaju za doprinose, a u finansiranju ostalih dviju trećina treba da učestvuju elektroprivredna preduzeća jer je predviđeno pripajanje rudnika termoelektranama prema planu za restrukturiranje energetskog sektora u Federaciji.

Da bi se rudnici finansijski konsolidovali u punom kapacitetu, potrebno je milijardu KM, kazao je krajem oktobra delegatima u Parlamentu federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo. Najavljeni Vladin udio iznosit će za sedam godina oko 323 miliona KM, odnosno po 46 miliona godišnje. Zbog neizvršenih obaveza za doprinose, stanje je sada takvo da, naprimjer, oko 10.000 rudara u Federaciji BiH ne može ovjeriti zdravstvene knjižice, dodao je ministar.
Osim o ovom zakonu, na današnjoj sjednici Doma naroda očekuje se izjašnjavanje delegata o još jednom tekstu o kojem je krajem oktobra obavljena delegatska rasprava.

To je Nacrt zakona kojim je poslanik iz Predstavničkog doma Nusret Sirćo zatražio, kako je rekao, uime građana Olova, da ta općina administrativno bude izmještena iz Zeničko-dobojskog kantona i pripojena Sarajevskom.

Razlog su veliki problemi koje građani trpe, naročito kod liječenja u kantonalnom centru Zenici jer su zbog sadašnjih putnih komunikacija značajno udaljeniji od kantonalnog sjedišta nego od Sarajeva na koje su, ističe Sirćo, oduvijek bili upućeniji teritorijalno i na mnoge druge načine.

Sjednica je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: