Uspješna saradnja
11

Nastavljen proces deinstitucionalizacije osoba sa intelektualnim poteškoćama u BiH

Klix.ba
Fond otvoreno društvo BiH u naredne dvije godine nastavit će podržavati proces deinstitucionalizacije koji implementira SUMERO te razvoj programa ''Stanovanje u zajednici uz podršku'' u BiH.

Kroz ovu saradnju je, kako je to saopćeno, od 2011. godine do danas uspostavljen i pokrenut proces prevencije institucionalizacije i deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama u četiri kantona u FBiH.

"U praksi to znači da je 80 osoba u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Unsko sanskom kantonu započelo život u lokalnoj zajednici zahvaljujući uspostavljenim servisima podrške", saopćeno je iz organizacije SUMERO.

Naglašavajući da su dosadašnji rezultati procesa deinstitucionalizacije u BiH bili najbolja preporuka za nastavak saradnje, direktorica Fonda otvoreno društvo BiH Dobrila Govedarica kazala je da se kvalitet života osoba uključenih u servise podrške u zajednici značajno poboljšao.

"Ono što bismo mi kao Fond otvoreno društvo BiH voljeli vidjeti je da se sva ministarstva, službe za socijalni rad i sve ostale nadležne institucije intenzivnije uključe u ovaj proces uz usku saradnju sa organizacijama civilnog društva. Neke od lokalnih zajednica, kao što su Zenica, Bugojno, Jajce i Travnik, to već čine u kontinuitetu, što je za svaku pohvalu", rekla je Govedarica te dodala da su SUMERO i Fond otvoreno društvo BiH strateški opredijeljeni ka promoviranju ljudskih prava i putu ka društvenoj pravednosti i jednakosti.

Direktor organizacije SUMERO Haris Haverić istakao je da su prijatelji iz Fonda otvoreno društvo BiH svjesni potreba i prioriteta koje osobe s intelektualnim teškoćama u BiH imaju.

"Već osmu godinu zajedno radimo na razvijanju servisa podrške u lokalnim zajednicama. Cjelokupan model može se replicirati na sve dijelove BiH, ali i druge zemlje u regiji koje još uvijek nisu pokrenule proces deinstitucionalizacije", naveo je Haverić te dodao da je model nastao na bazi znanja i pozitivne prakse iz zemalja Evropske unije i Hrvatske te stečenog iskustva u uslovima u BiH.

Na području BiH još uvijek preovladava tradicionalno zbrinjavanje osoba s intelektualnim teškoćama u institucijama azilnog tipa. Proces deinstitucionalizacije osoba sa s intelektualnim teškoćama obaveza je Bosne i Hercegovine kao potpisnice UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te kao države koja mora reformisati sistem socijalne zaštite na putu priključenja Evropskoj uniji.