BiH
147

Nastavljaju se napadi pasa na građane: Posljednja žrtva je gluhonijema žena iz Starog grada

Piše: M. Nukić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U poslijepodnevnim satima zabilježen je još jedan napad psa u Sarajevu, a žrtva je ovaj put bila ženska osoba koja je gluhonijema. Kako je potvrđeno za portal Klix.ba, danas je u glavnom gradu naše zemlje zabilježeno pet sličnih napada.

Pas je napao gluhonijemu ženu u ulici Logavina, te je prebačena u Dom zdravlja Stari Grad gdje joj je ukazana pomoć. Kako su nam potvrdili u ovoj ustanovi, pacijentici su dati tetanus i antibiotici.

Naš portal je jutro objavio informaciju o ženi koju je čopor pasa napao na Ilidži, no ona i gluhonijema žena nisu jedine žrtve. Kako je za Klix.ba rečeno u J.U. Hitna pomoć KS, samo danas do 18:45 sati zabilježeno je pet slučajeva.

"Do sad je stiglo pet pacijenata koji su se žalili na povrede od ugriza pasa. Svi su zbrinuti na hirurškom odjelu i pušteni na kućno liječenje", reklo nam je dežurno medicinsko osoblje.

Kako je ranije objavio naš portal, broj ugriza na području KS je povećan za 130 posto. Žrtve su nerijetko djeca koje traume nose sa sobom cijeli život.

U prvih šest mjeseci 2014. godine zabilježeno je 468 ujeda pasa, što je prema podacima Hitne pomoći više nego za cijelu 2010. godinu. U ove podatke nisu uključene brojke domova zdravlja, niti bolnica.

Vlada KS zadužila je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da aktivira službu za kafilerijske poslove KJKP Rad d.o.o. radi uklanjanja bijesnih, opasnih i bolesnih pasa lutalica na području Kantona Sarajevo.