Univerzitet u Tuzli
0

Nastavljaju se manipulacije oko spornih školarina

Sarajevo-x.com
Foto: OPRevolt.com
Foto: OPRevolt.com
Univerzitet u Tuzli, u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona, u posljednjim sedmicama nastavio je sa manipulacijama i odgađanjem donošenja odluke o spornim školarinama i različitom tumačenju statusa studenata Univerziteta u Tuzli, upozoravaju iz Omladinskog pokreta Revolt.

Podsjećamo da je Univerzitet u Tuzli tokom zimskog semestra pokušao prisiliti stotine studenata na plaćanje školarina koje prema odredbama Pravila Univerziteta nisu obavezni platiti. Problem je kulminirao studentskim demonstracijama 21. januara, kojim su se studenti usprotivili nametnutim školarinama. Tokom višesatnih demonstracija, 21. januara, Senat Univerziteta je donio odluku kojom je uvažio zahtjeve studenata.

Ipak, navodi se dalje u saopštenju, odluka o spornim školarinama, te konačnom regulisanju statusa studenata još uvijek nije donesena.

"Podsjećamo da sporna situacija proizilazi iz Pravila Univerziteta, a ne iz Zakona o Univerzitetu u Tuzli i Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, kako se to pokušava servirati nakon nedavnog sastanka Rektora sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona. Ne vidimo nikakvu potrebu za bilo kakvim 'autentičnim tumačenjem' pomenutih akata od strane Skupštine Tuzlanskog kantona, osim potrebe Univerziteta za novim manipulacijama i odugovlačenjem donošenja konačne odluke. Pravila Univerziteta usvojio je Upravni odbor, a prema odredbama istog akta jedino Upravni odbor može dati autentično tumačenje spornih odredbi. Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, koji su tokom studentskih protesta razgovarali sa predstavnicima studenata, također su se proglasili nenadležnim za rješavanje nastalog problema, te odgovornost prebacili na Univerzitet. Sada je očigledno da Rektor Univerziteta, u saradnji sa poltronskim rukovodstvom Unije studenata koja je odavno izgubila svaki legitimitet da zastupa interese studentske populacije, traži spas u Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona koja bi sada trebala obezbijediti finansijska sredstva kako bi se vratio novac studentima koji su pod pritiskom platili sporne školarine", smatraju iz Revolta te očekuju da se odluka kojom će se riješiti status studenata što prije donese, te da se studentima koji su "platili neosnovane školarine" novac vrati

U protivnom, dodaje se, studenti će protiv Univerziteta podnijeti kolektivnu tužbu, kojom će sudskim putem zaštititi svoja prava i zahtijevati povrat novca. Također, ukoliko se nastavi nepotrebna farsa i manipulacija, Omladinski pokret Revolt će u saradnji sa studentima Univerziteta u Tuzli i Pokretom mladih OKO organizovati nove proteste, stoji u saopštenju