BiH
0

Nastavljaju se arheološka istraživanja u Visokom

FENA
Radovi na nekoliko arheoloških lokacija Bosanske doline piramida nastavljaju se i u oktobru. Tako je u podzemnom kompleksu tunela Ravne očišćeno i podgrađeno više od 230 metara glavnog tunelskog prolaza koji vodi prema Bosanskoj piramidi Sunca te pedesetak metara jednog od bočnih prolaza.

Potvrđeno je postojanje mreže podzemnih tunela i niza obrađenih kamenih blokova.

Rudari i pomoćno osoblje Fondacije očistili su i osigurali oko 160 metara prolaza u podzemnom kompleksu tunela KTK. U toku je podgrađivanje jedne od urušenih sekcija tunela i sanacija površinskog odrona. Radovi u oba tunelska kompleksa izvode se u kontinuitetu već 280 dana.

Kada su u pitanju arheološka istraživanja na Bosanskoj piramidi Mjeseca na platou koji vodi ka vrhu piramide otvorene su četiri nove sonde koje potvrđuju ranije zaključke o postojanju masivne terasaste kamene strukture. Radovi se u 2007. neprestano izvode već 190 dana.

Zbog proglašenja gotovo kompletne površine Bosanske piramide Sunca zaštićenom zonom i neizdavanja saglasnosti za izvođenje arheoloških istraživanja Fondacija nije obavljala radove iskopavanja na tom lokalitetu.

Arheološki radovi iskopavanja na uzvišenjima Dolovi i Toprakalija (kameni hram u Vratnici) završeni su po planu u septembru nakon 170 dana istraživanja. Sonde su otvorene za posjete.

"Odlukom Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" radovi u podzemnoj mreži tunela bit će nastavljeni tokom godine. Rad na ostalim lokacijama zavisit će od vremenskih uvjeta", izjavio je Feni osnivač Fondacije Semir Osmanagić te dodao kako su u planu i nova sondažna bušenja.

Neke od površinskih sondi bit će zaštićene tokom zimskih mjeseci prema odgovarajućem projektu, dok će ostale ostati dostupne posjetiocima.