{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljaju se arheološka istraživanja u Visokom

F
9.10.2007. u 11:31
0
0
Nastavljaju se arheološka istraživanja u Visokom
0
Nastavljaju se arheološka istraživanja u Visokom
Radovi na nekoliko arheoloških lokacija Bosanske doline piramida nastavljaju se i u oktobru. Tako je u podzemnom kompleksu tunela Ravne očišćeno i podgrađeno više od 230 metara glavnog tunelskog prolaza koji vodi prema Bosanskoj piramidi Sunca te pedesetak metara jednog od bočnih prolaza.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Potvrđeno je postojanje mreže podzemnih tunela i niza obrađenih kamenih blokova.

Rudari i pomoćno osoblje Fondacije očistili su i osigurali oko 160 metara prolaza u podzemnom kompleksu tunela KTK. U toku je podgrađivanje jedne od urušenih sekcija tunela i sanacija površinskog odrona. Radovi u oba tunelska kompleksa izvode se u kontinuitetu već 280 dana.

Kada su u pitanju arheološka istraživanja na Bosanskoj piramidi Mjeseca na platou koji vodi ka vrhu piramide otvorene su četiri nove sonde koje potvrđuju ranije zaključke o postojanju masivne terasaste kamene strukture. Radovi se u 2007. neprestano izvode već 190 dana.

Zbog proglašenja gotovo kompletne površine Bosanske piramide Sunca zaštićenom zonom i neizdavanja saglasnosti za izvođenje arheoloških istraživanja Fondacija nije obavljala radove iskopavanja na tom lokalitetu.

Arheološki radovi iskopavanja na uzvišenjima Dolovi i Toprakalija (kameni hram u Vratnici) završeni su po planu u septembru nakon 170 dana istraživanja. Sonde su otvorene za posjete.

"Odlukom Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" radovi u podzemnoj mreži tunela bit će nastavljeni tokom godine. Rad na ostalim lokacijama zavisit će od vremenskih uvjeta", izjavio je Feni osnivač Fondacije Semir Osmanagić te dodao kako su u planu i nova sondažna bušenja.

Neke od površinskih sondi bit će zaštićene tokom zimskih mjeseci prema odgovarajućem projektu, dok će ostale ostati dostupne posjetiocima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: