Četiri leta
24

Nastavlja se smanjivati broj letova sa sarajevskog aerodroma

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Većina aviokompanija reducirala je letove iz i prema Sarajevu kao prevenciju širenja koronavirusa, dok su neke u potpunosti otkazale letove za naredni period. Već danas bilježimo dodatnu redukciju avioprometa jer je kompanija Austrian Airlines od danas obustavila letove prema Beču

Tako danas umjesto jučerašnjih pet, planirana su četiri dolazna leta - iz Istanbula, Kelna, Beograda i Zagreba, a planirani su i povratni letovi za te destinacije.

"Kompanija Austrian Airlines otkazala je sve letove počev od danas do 28. ovog mjeseca, dok je Crotia Airlines do istog datuma otkazala sve jutarnje i noćne letove za Zagreb, te je planiran samo popodnevni", kazala je Bagarić.

Prema njenim riječima, u zadnja tri dana kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u Bosnu i Hercegovinu je ušao 1.201 putnik, dok su iz BiH preko MAS-a izašla 893 putnika.

"Poređenja radi, ovo predstavlja tek trećinu putnika u odnosu na isti period prošle godine", istakla je Bagarić.

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo su u kontaktu sa svim nadležnim institucijama, te su poduzete sve predviđene mjere kako bi smanjili izloženost i mogućnost prijenosa oboljenja, te zaštitili putnike i zaposlenike, a koji su obavezni nositi maske i rukavice. Također se provode mjere dezinfekcije prostora i vozila kojima se prevoze putnici.

S obzirom na to da se situacija sa letovima konstantno mijenja, sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo mole putnike da prije puta kontaktiraju aviokompaniju kojom namjeravaju letjeti, odnosno ambasade/konzulate zemalja u koje putuju.