BiH
0

Nastavlja se sanacija i uređenje Koševskog potoka

Sarajevo-x.com
Radnici građevinske firme "Mibral" d.o.o. Sarajevo počeli su 17. septembra 2010. godine radove na daljoj regulaciji, čišćenju i uređenju Koševskog potoka, na otvorenom dijelu od Alipašine džamije do ušća u Miljacku.

Na tom dijelu potoka, na dužini od 180 metara, bit će urađena sanacija oštećene kamene obloge na dnu, kao i obalnog kamenog zida te čišćenje nanosa-sprudova, uklanjanje trave, sitnog šiblja i mahovine. Rok za završetak radova je 40 dana, a za nadzor je zadužena firma "DOOR Design" d.o.o. iz Sarajeva.

Riječ je o zajedničkom projektu Grada Sarajeva i Općine Centar, a radovi se izvode u okviru ugovora kojeg su krajem jula potpisali gradonačelnik Alija Behmen i općinski načelnik Dževad Bećirević. Vrijednost ugovora je 150.000 KM, od čega je Grad obezbijedio 100.000 KM, a Općina 50.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar.

Projekt sanacije Koševskog potoka pokrenula je Općina Centar s ciljem poboljšanja ekološkog nivoa tog vodotoka, ali i cijelog sliva rijeke Miljacke. Regulacijom i uređenjem Koševskog potoka spriječit će se izlijevanje i poplave te pojave odrona, klizišta i drugih šteta koje su u vrijeme velikih padavina nastajale u području tog vodotoka. U prošloj godini očišćeno je korito Koševskog potoka uzvodno od Pionirske doline.