BiH
3

Nastavlja se restauracija Careve džamije, što prije sanirati i Carev most

FENA
Restauracija Careve džamije u Sarajevu je u toku, ali radovi neće biti okončani do proljeća.

Finansijer je Vakuf Republike Turske putem Turske agencija za saradnju i koordinaciju u BiH (TIKA), a izvođač radova je građevinska firma Neimari d.o.o. iz Sarajeva.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ne vjeruje da će radovi na sanaciji biti okončani prije proljeća sljedeće godine.

Kao razlog navodi da su se na glavnoj kupoli džamije pojavile pukotine s vanjske strane, koje nisu toliko rizične, ali se kupola mora kompletno sanirati kako vremenom ne bi došlo do proširenja, a onda bi sav posao koji se sada radi bio uzaludan.

"Ono što je najvažnije, džamija će biti kompletno rekonstruirana, harem, kao i mezarje u kojem su ukopani velikani", kazao je Hadžibajrić.

Također je naglasio da i Carev most treba sanaciju, a da je taj dio posla preuzela Kantonalna direkcija za ceste jer se radi o većim sredstvima. Na tom mostu su vidljive pukotine koje su rizične.

"Mi smo u nekoliko navrata skretali pažnju na taj problem, a bojimo se da ne dođe do većih posljedica i tragedija ukoliko dođe do urušavanja, a s obzirom na to da je na tom mostu dozvoljen saobraćaj za motorna vozila", istakao je Hadžibajrić.

Podsjetio je da je na mostu preko puta Vijećnice i mostu Ćumurija također dozvoljen saobraćaj ali za manja motorna vozila.

Na Carevom mostu je vidljivo oštećenje i to tamo gdje je konstrukcija mosta osjetljiva, te se vrlo brzo mora pristupiti njegovoj rekonstrukciji.

"Prije tri godine smo pokušali da zamijenimo ogradu na Carevom mostu, da vratimo prvobitni izgled, ali to se nije isplatilo raditi dok se ne izvrši rekonstrukcija i sanacija kompletnog mosta, a ogradu je najlakše promijeniti", kazao je Hadžibajrić.

Usprkos najavljivanju rekonstrukcije Baščaršijskog trga, Hadžibajrić je kazao da najvjerojatnije do toga neće doći, ne govoreći o razlozima.

Hadžibajrić i direktor predstavništva za BiH TIKA-e Fatih Karadža potpisali su 20. augusta ove godine Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije Baščaršijskog trga, čime je učinjen prvi korak ka realizaciji ovog velikog projekta.

TIKA je trebala biti implementator ovog projekta, a finansijeri općine Stari Grad Sarajevo i Osmangazi iz Burse (Republika Turska), u omjeru 50:50.

Vrijednost projekta je 1.100.000 KM.