|

Nastavlja se referendum o novom ustavu srbije

Nastavlja se referendum o novom ustavu srbije
0
F
FENA
29.10.2006. u 09:47
0
komentara
0

dijeljenja
Nastavlja se referendum o novom ustavu srbije Foto: AFP
U Srbiji su u nedjelju u sedam sati ujutro otvorena birališta na kojima će se građani, drugog i posljednjeg dana raferenduma, moći izjasniti o prijedlogu novog Ustava Srbije.
Birališta se zatvaraju u nedjelju u 20 sati.

Prema podacima Republičke izborne komisije, prvog dana referenduma, u subotu, na birališta je izašlo 17,81 posto od ukupnog broja birača u Srbiji.

Pravo glasa na referendumu o novom Ustavu ima 6.639.385 građana, a da bi Ustav bio potvrđen, potrebno je da na referendumu na pitanje "Da li ste za potvrđivanje novog Ustava Srbije" odgovor "da" zaokruži pedeset posto plus jedan od ukupnog broja birača, odnosno najmanje 3.319.693 birača.

Osim u Srbiji, glasanje o novom ustavu provodi se i na Kosovu, u onim općinama gdje su Srbi u većini, kao i u veleposlanstvima i konzulatima Srbije u 24 zemlje svijeta.

Republička izborna komisija ima rok do 2. novembra u 20 sati da proglasi službeni rezultat referenduma.

Izbore, osim stranih promatrača, prate i promatrači Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), koji su najavili da će preliminarne izborne rezultate iznijeti već u nedjelju, 29. oktobra navečer, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

U tekstu predloženog Ustava Srbija je definirana kao država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i ravnopravnosti građana. Ustavom se jamče građanska i manjinska prava, a zabranjeno je i kažnjivo izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, vjerske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Službeni jezik je srpski, a službeno pismo ćirilica.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.