Naplata RTV takse
48

Nastavlja se rat poslovodnih odbora javnih servisa, pitanje koje se najviše spominje: "Gdje su pare?"

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslovodni odbor BHRT-a reagovao je na saopćenje za javnost koje je uputio Poslovodni odbor RTV FBiH te su uputili niz kritika na njihove tvrdnje čime se nastavio "rat" unutar javnog servisa Bosne i Hercegovine.

U saopćenju za javnost, Poslovodni odbor BHRT-a osvrnuo se na naplatu potraživanja koja se tiču RTV takse.

"Obavještavamo javnost da su sva dugovanja RTRS-a po osnovu nezakonitog zadržavanja RTV takse koja po Zakonu pripada BHRT utužena i predmet su sudskih procesa", naveli su.

Također, osvrnuli su se i na rad RTV Federacije BiH.

"Zbog toga u ime javnosti pitamo nelegalni Poslovodni odbor RTVFBiH i Šabića (Džemal Šabić direktor RTV FBiH op.a.), kojem je mandat istekao davne 2013. godine gdje je završilo 20 miliona KM od RTV takse koje su nezakonito zadržali? Pitamo i Gorana Samardžića, člana UO kojem je također istekao mandat 2013. godine i uz čiju saglasnost je sve potrošeno - Gdje su pare?", zaključili su iz BHRT-a.

Podsjetimo, Poslovodni odbor FTV-a reagovao je na tvrdnje BHRT-a o naplati RTV takse te su poručili da cijeli proces opstruira isključivo generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kao i bivši generalni direktor RTRS-a Rajko Radovanović.

"Uzevši u obzir petnaestogodišnju poslovnu praksu RTRS-a, a ako bi ideja Karamehmedović-Radovanović-Forto prošla, od RTV takse prikupljene na području cijele Bosne i Hercegovine RTRS bi dobila 28.750,000 KM, BHRT bi dobila 15.500.000, a RTV Federacije BiH svega 7.750.000. Znači, RTRS bi sam dobio 5,5 miliona maraka više nego RTV Federcaije BiH i BHRT zajedno", poručili su.