Oprečni stavovi
68

Nastavlja se rasprava zbog Kontakt tačke BiH s Europolom, Isak odgovorio Nešiću: "Provalismo vas"

V. K.
Nenad Nešić i Ramo Isak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nenad Nešić i Ramo Isak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se u povodu jučerašnje reakcije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, a koja je vezana za dešavanja u Nacionalnoj kontakt tački između Bosne i Hercegovine i Europola.
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, za razliku od Ministarstva sigurnosti BiH, ranije se nije oglašavalo o navedenoj temi smatrajući kako se, prema njihovim navodima, problemi trebaju rješavati institucionalno, a ne putem medija.

"Gospodine Nešiću, možete li javno objaviti saglasnost koju je MUP-u RS-a dala Nacionalna zajednička kontakt tačka (NZKT) Bosne i Hercegovine s Europolom za uspostavljanje SIENA ekstenzije, zaštićenog kanala za komuniciranje, u sjedištu MUP-a RS-a u Banjoj Luci? Ne možete, jer takva saglasnost ne postoji. Nikada je nije dao zamjenik koordinatora u NZKT BiH s Europolom iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova - Federalne uprave policije. Zahtjev ste uputili nezakonito i kršeći Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije i kršeći Pravilnik o radu i operativnoj saradnji Nacionalne zajedničke kontakt tačke Bosne i Hercegovine s Europolom", navodi Isak.

"Treba li gospodine Nešiću da Vas ja učim kako u članu 6. stav 2. Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije piše da se razmjena informacija između BiH i Europol odvija putem NZKT BiH s Europolom, a da drugi organi poput MUP-a RS-a mogu vršiti direktnu razmjenu informacija s Europolom samo ako to Europol NZKT BiH s Europolom smatraju prikladnim. Znate li da u članu 10. stav 2. Pravilnika o radu i operativnoj saradnji NZKT BiH s Europolom piše da je koordinator dužan izvršiti konsultacije sa zamjenicima koordinatora i da je potreban konsenzus za donošenje odluka?", objašnjava Isak.

Poručio je i kako je riječ o nezakonitim radnjama.

"Odluke, zapisnici ili neki drugi akti - o tome da NZKT BiH s Europolom daje saglasnost MUP-u RS-a da bez znanja države BiH razmjenjuje informacije s Europolom, državama članicama i trećim stranama – ne postoje. Radite nezakonito. U zahtjevu koji je MUP RS-a uputio ka Europolu navedeno je izričito da MUP RS-a zahtjeva da NZKT BiH za Europol ne može vidjeti sadržaj razmjenjenih poruka koje MUP RS-a razmjenjuje s Europolom, državama članicama i trećim stranama. Ja mogu shvatiti da imate neopisivu želju da samostalno dostavljate podatke, primjera radi, MUP-u Republike Srbije, da ih obavještavate o krivičnim predmetima koje vodite protiv državljana BiH, eventualno 'pakujete' lišavanja slobode na teritoriji Srbije, ali ne mogu nikako razumjeti da ste spremni direktno kršiti međunarodni sporazum i vjerovati kako će vam to proći", navodi federalni ministar.

Osvrnuo se i na temu curenja tajnih podataka.

"Što se tiče curenja tajnih podataka, sazovite konferenciju za medije i predočite javnosti sigurnosnu dozvolu za lice koje ste angažovali duži vremenski period po osnovu ugovora o djelu da rukuje tajnim podacima. To ne možete učiniti, jer ste angažovali osobu koja nema pristup tajnim podacima i koja nije prošla sigurnosnu provjeru, a kojoj ste dozvolili da rukuje tajnim podacima s najvećim oznakama tajnosti. Ministre Nešiću, ne glumite šefa NZKT BiH s Europolom, jer to niste. Vaša uloga je u suštini da djelujete kao sekretarica, administrativna i tehnička ispomoć za NZKT BiH s Europolom. Vaše ministarstvo uopšte se ne smatra nadležnim organom u smislu člana 7. Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda evropske policije. Nemojte se uvrijediti, ali Vi ste nešto kao posluga NZKT BiH", rekao je Ramo Isak.

Poručio je i kako se nadležnosti državnih institucija, a prije svega Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, neće prenositi na entitetske i kantonalne uprave policija.

"Povucite zahtjev i obustavite sve buduće aktivnosti za koje nemate saglasnost koordinatora i dva zamjenika koordinatora u NZKT BiH s Europolom. Treba vam biti jasno da predstavnik MUP-a RS-a ne smije i neće nijednu odluku o razmjeni informacija o kriminalističkim postupcima donijeti bez saglasnosti predstavnika Granične policije Bosne i Hercegovine i Federalne uprave policije u NZKT BiH s Europolom. Ili ako hoćete da pričamo vašim jezikom - bez saglasnost predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda. Isto tako, valjda vam je do sada postalo jasno, kako naš predstavnik nikada neće podržati nijedan zahtjev koji ide na štetu države Bosne i Hercegovine", rekao je Isak.

Naglasio je i kako ne planira dalje diskutovati o ovom problemu.

"Ne planiram dalje diskutovati s vama jer u ovom slučaju pitanja i odgovore na pitanja trebaju postavljati državni tužitelji. A ključni odgovor bit će odgovor koordinatora i dva zamjenika koordinatora u NZKT BiH s Europolom i to na dva pitanja: Da li ste dali saglasnost da se Europolu proslijedi zahtjev MUP-a RS? Ukoliko niste, ko je i kada poslao zahtjev? Molim vas ne glumite patriotu. Izgledate smiješno. Vaša priča da Nenad Nešić voli državu Bosnu i Hercegovinu, a da Ramo Isak radi protiv države Bosne i Hercegovine govori o stepenu panike u kojoj se nalazite. I da, prenesite i ostalim direktorima sigurnosnih agencija, koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda, a koji su gle čuda odmah nakon MUP-a RS-a uputili zahtjeve za uspostavljanje direktnih kanala komunikacije s Europolom, državama članicima i trećim stranama da slobodno povuku zahtjeve, jer zahtjevima neće biti udovoljeno. Dobro ste ovo smislili, ali vas provalismo. Ugodan ostatak vikenda ministre Nešiću", navodi se u reakciji ministra Isaka.