{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavlja se proces protiv Šešelja

F
16.12.2013. u 11:47
0
4
Nastavlja se proces protiv Šešelja
0
Nastavlja se proces protiv Šešelja
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Pretresno vijeće Haškog tribunala saopćilo je danas da se nastavlja proces protiv Vojislava Šešelja, pošto se novoizabrani sudija Mandiaje Nijang upoznao s predmetom.
Odluka o nastavku suđenja donijeta je u petak, nakon što je Pretresno vijeće 13. novembra uputilo svim stranama da se izjasne o nastavku procesa poslije izuzeća sudije Frederika Harhoffa na zahtjev Šešelja.

"Nastavak procesa u fazi rasprave na osnovu postojećeg zapisnika je pravedan i ekspeditivan način daljeg postupanja", saopćilo je ranije Tužilaštvo.

Pretresno vijeće se saglasilo da je novi sudija sposoban da dođe do izjava svjedoka koji su već bili na sudu, i to na druge načine, uključujući i videosnimke njihovih svjedočenja.

Shodno tome, Pretresno vijeće je zaključilo da je sudija Nijang sposoban da procijeni kredibilitet svjedoka i da se upozna s predmetom u potrebnom stepenu.

U odgovoru na poziv za iznošenje mišljenja o nastavku procesa, Šešelj je krajem novembra zatražio od Haškog tribunala da ga hitno oslobodi, pošto smatra da se postupak koji se protiv njega vodi ne može nastaviti na pravičan način i da mu na ime odštete za kršenje prava isplati 12 miliona eura, prenosi Tanjug.

Šešelj, koji je optužen za ratne zločine protiv civila tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, dobrovoljno se predao Tribunalu u februaru 2003. i od tada je u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: