BiH
0

Nastavlja se proces identifikacije nestalih: Vlada RS izdvojila 32.000 KM

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar pravde RS Anton Kasipović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekli su danas u Banjoj Luci da se proces utvrđivanja identiteta pronađenih poginulih osoba nastavlja.

"Nastavlja se višegodišnja agonija porodica i to mora što prije doći do svoga kraja. Moramo utvrditi identitet pronađenih osoba. Još uvijek postoji 657 tijela koja se nalaze u kosturnici i traga se za njihovim identitetom. Zbog toga je Vlada RS odobrila 32.000 KM za šest skeletnih ostataka. Ovo podrazumijeva nastavak i okončanje procesa identifikacije“, rekao je Kasipović.

Mitrović je istakao da je u cijelom procesu bilo mnogo nedosljednosti međunarodnih ustanova koje su učestvovale u ovom procesu.

"Haški tribunal nam obećava pomoć, a pomoći nema. Jasno je kako se to zove u narodu. Međunarodna komisija je sama sebe diskreditovala u nekoliko navrata i ja se sada pitam kako i dalje možemo vjerovati u njihovu dobru volju. Ta komisija nema samo humanitarni karakter, već isključivo politički i kalkulantski“, smatra Mitrović.

Zavod za sudsku medicinu je, dodao je Mitrović, u potpunosti opremljen da završi ovaj posao i da više ne postoji nijedna prepreka da se proces identifikovanja nastavi.

"Crveni krst će nam pomoći da sakupimo krvne uzorke srodnika 52 osobe koje se vode kao nestale. Također, počet će i uzimanje koštanih uzoraka, tako da očekujem da će se ovaj proces ubrzo završiti. Novac je osiguran na osnovu specifikacija Zavoda za sudsku medicinu“, tvrdi Mitrović.