Novo sudsko rješenje
94

Nastavlja se pritisak na prosvjetare u Krajini: Vlada prijeti krivičnim prijavama

M. N.
Vlada USK ne odustaje s pritiskom na prosvjetare koji su u štrajku 10. dan i prijete krivičnim prijavama protiv predsjednika sindikata. U međuvremenu Općinski sud u Bihaću donio je još jedno rješenje. Primoravaju prosvjetare da počnu raditi.
Na današnjoj sjednici Vlade USK prihvatila je informaciju o početku školske godine te donijela zaključke kojim je zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da pozovu sve direktore osnovnih škola na području USK da uspostave neometan proces nastave sa danom 16.09.2019. godine, a na temelju Rješenja Općinskog suda u Bihaću.

Zadužili su Kabinet Premijera da, u ime Vlade, pripremi krivičnu prijavu protiv Hadžić Zehre, predsjednice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, Kantonalni odbor USK zbog postojanja osnovane sumnje da je imenovana počinila krivično djelo Neizvršenje sudske odluke iz člana 351. KZ Federacije BiH, koju će Vlada uputiti Tužilaštvu USK i Sektoru kriminalističke policije USK na nadležno postupanje, saopćili su iz Vlade.

U sudskom rješenju koje ovaj put potpisuje sudija Almer Midžić navode se skoro iste stvari kao i u ono koje je izdato za osnovno obrazovanje, a to je pozivanje na konvencije o dječijim pravima i zaštiti ljudskih prava i sloboda. Ističe se kako je Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja USK zloupotrijebio pravo na štrajk. Ni na ovo rješenje nemaju pravo žalbe.

Ovo je izazvalo revolt među radnicima koji su se u brojnim školama zajednički fotografisali s porukom "Svi smo mi Zehra" i poručili da neće odustati. Objavili su i to kako im se povećava broj članova te da ostaju jedinstveni. Roditelje i učenike su još jednom pozvali na razumijevanje i strpljenje poručujući da se ne bore samo za svoja prava već i bolje obrazovanje i budućnost djece od kojih će sigurno neka jednog dana raditi u prosvjeti.