{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavlja se praksa jednostranog donošenja odluka

S
25.9.2009. u 08:37
0
17
Nastavlja se praksa jednostranog donošenja odluka
0
Nastavlja se praksa jednostranog donošenja odluka
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mladen Zirojević smatra da su najnoviji zakoni, koje je nametnuo međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko u oblasti elektroenergetskog sektora, u direktnoj suprotnosti sa standardima upravljanja akcionarskim društvom, čime se ponovo nastavlja praksa jednostranog donošenja odluka.
"Moram priznati da predstavnici međunarodne zajednice, OHR-a, Evropske komisije, ambasadori Upravog odbora Savjeta za provođenje mira, često jednostrano gledaju na ovaj problem, odnosno, sve gledaju kroz prizmu politike i `rušenja države`, mada smatram da je ovdje riječ o problemu čisto ekonomske prirode, a tu su i velike pare, veliki kapital, i niko ne želi da izgubi kontrolu nad tim" - rekao je Zirojević Srni, komentarišući Inzkove odluke u vezi s "Elektroprenosom BiH".

Navodeći da je bilo niz pokušaja da bude riješen problem funkcionisanja ''Elektroprenosa BiH", on je ukazao da je sada više nego očigledno da je bošnjačka strana, umjesto da traži rješenje za stolom, u okviru struktura kompanije, svoje stavove predstavljala OHR-u i ''molila'' za nametanje rješenja.

"Lično smatram da je jedino moguće rješenje da se dva entitetska premijera, kao predstavnici vlasnika kapitala, dogovore o daljem radu ove kompanije. Bilo koja nametnuta rješenja, bez saglasnosti akcionara osuđena su na propast" - tvrdi Zirojević.

Prema njegovom mišljenju, simptomatično je da Inzko donosi odluku kojom, u slučaju da generelni direktor podnese ostavku ili se ne pojavi na poslu, za vršioca dužnosti postavlja direktora za planiranje sistema i inženjering.

"To je isključivo personalno, a ne po funkciji", pojasnio je Zirojević.

Ističući da je činjenica da već duže vrijeme postoji problem funkcionisanja ''Elektroprenosa BiH", on je naveo da je očigledno da nije postojala spremnost svih strana da taj problem bude riješen.

"'Elektroprenos' je akcionarsko društvo osnovano 1. februara. 2006 godine, a problemi u njemu javljaju se od samog početka njegovog rada. Nezavisni član Upravnog odbora, u svojstvu Upravnog odbora i Skupštine akcionara, Selija Vitaker je još u samom početku rada kompanije donijela Statut kompanije koji je u velikom broju odredbi u suprotnosti sa Zakonom o osnivanju kompanije i od tada problemi samo rastu i umnožavaju se", naglasio je Zirojević.

Prema njegovom mišljenju, u svemu ovome postavlja se i pitanje ulaganja stranih investitora u energetski sektor.

"Kakvu poruku možemo poslati investitorima o bezbjednosti njihove imovine u BiH, ako međunarodni predstavnik u BiH tek tako jednostavno i jednostrano može da donese odluku o promjeni vlasništva i nameće način rukovođenja u jednoj nezavisnoj kompaniji, odnosno akcionarskom društvu", upitao je Zirojević.

On je upozorio i na ignorantski stav federalnog Ministarstva energetike na dopise, zahtjeve i molbe za mišljenja i saradnju koje dobija iz Ministarstva kojim on rukovodi i jednostavno blokira njegove dalje aktivnosti.

"Takvom opstrukcijom federalno Ministarstvo energetike zaustavlja proces razvoja sektora, odnosno ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH, što pripisuje ili nama ili Republici Srpskoj", istakao je Zirojević.

Visoki predstavnik u BiH nametnuo je 18. septembra zakone kojima se reguliše rad kompanije "Elektroprenos" na nivou BiH, a Vlada je odbacila te odluke kao zadiranje u vlasničke odnose i kršenje prava akcionara koja štite međunarodne norme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: