{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavlja se obnova Starog mosta u Konjicu

F
13.5.2007. u 18:57
0
0
Nastavlja se obnova Starog mosta u Konjicu
0
Nastavlja se obnova Starog mosta u Konjicu
Konjic
Danas poslijepodne iz Turske su, na gradilište Starog mosta u Konjicu, doputovali majstori i inžinjeri poznate turske firme ER-BU, koji sutra nastavljaju radove na njegovoj obnovi, započete 12. maja 2006. godine, kada je položen kamen temeljac.
Do početka oktobra, kada su radovi prekinuti i majstori se vratili u Tursku, izgrađena su tri luka.

- Preostala još tri luka Starog mosta planirali smo završiti do kraja ove godine, ako se sve bude odvijalo po planu, rekao je za FENU Ozben Axoj, šef službe za odnose s javnošću firme ER-BU.

- U ponedjeljak, 14. maja, počinje postavljanje željeznih skela za preostala tri luka, a kad to završimo za desetak dana, pripremićemo desni obalni stub za dalje radove, rekli su glavni inžinjer Đenk Koparan i šef gradilišta, glavni majstor Jusuf Akjar.

Firma «Kara-drvo», u međuvremenu je pripremila potreban broj blokova kvalitetne sedre, što će biti dovoljno za potpuno dovršavanje obnove i gradnje stare kamene konjičke ćuprije.

Most koji je, kao posljednja velika turska građevina u BiH izgrađen 1682. godine, porušen je 1945., da bi njegova obnova započela 2006. godine. Imao je ukupnu dužinu 101,80 m, širinu 5,25 m i po izgledu je podsjećao na višgradski. Imao je «pet stubova sa šest otvora», kako stoji u fermanu o njegovoj gradnji, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: