Sporna odluka vlade
17

Nastavlja se borba za mjesto direktora policije u Tuzli, na pomolu novi sudski proces

A. K.
Dževad Korman i Safet Ibrahimović (Foto: Klix.ba)
Dževad Korman i Safet Ibrahimović (Foto: Klix.ba)
Borba za poziciju direktora Uprave policije u Tuzlanskom kantonu i dalje traje, jer je Safet Ibrahimović uložio prigovor na smjenu usljed koje je na posao vraćen njegov prethodnik Dževad Korman. Sada je izvjesno i pokretanje novog sudskog procesa.

Općinski sud u Tuzli proteklih mjeseci bavio se pozicijom direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, sa koje je ranije smijenjen Dževad Korman, a za njegovog nasljednika je izabran Safet Ibrahimović.

Na to je reagovao Korman koji je pokrenuo tužbu protiv tadašnje Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodila Stranka demokratske akcije (SDA). Kroz sudski proces nadležni sud je donio presudu kojom je ustanovljena nezakonita smjena Kormana, ali je ostavljena i pravna nedoumica zbog činjenice da je u obrazloženju navedeno da je Ibrahimović također zakonito imenovan.

Dva direktora i to po zakonu

Period u kojem su na istoj poziciji, prema presudi suda, postojale dvije osobe i to po zakonu, Kantonalna vlada predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP) je prekinula na način da je Kormana zvanično postavila za direktora, a odluku o ranijem imenovanju Ibrahimovića stavila van snage.

Ibrahimović je podnio prigovor na odluku o poništenju odluke o njegovom imenovanju, a na posljednjoj sjednici Kantonalna vlada se izjasnila o tome, odbacivši njegov dopis.

"Mi smo imali presudu Općinskog suda u Tuzli, koja nam je naložila da vratimo bivšeg direktora policije Dževada Kormana na to radno mjesto i taj dio presude je pravosnažan. Isto tako, u drugom dijelu presude sud je rekao da imenovanje Ibrahimovića nije bilo nezakonito. Međutim, jedini način za izvršenje pravosnažne sudske presude je bilo vraćanje starog direktora, a da bi se to moglo uraditi poziciju je bilo neophodno uprazniti, što je učinjeno na način da je vlada poništila svoju odluku o imenovanju direktora Ibrahimovića, ne ulazeći u zakonitost njegovog imenovanja", kazao nam je sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Safet Begić.

Povodom posljednje odluke Kantonalne vlade, kojom je odbijen prigovor Ibrahimovića, kontaktirali smo i smijenjenog direktora policije, koji nam je kazao da će svoj zvanični stav po tom pitanju zauzeti nakon što dobije zvanični dopis.

"Dalji postupak će zavisiti od odgovora vlade koji do mene još uvijek zvanično nije došao. I dalje stojim iza onoga što sam naveo u žalbi, a u njoj ukazujem da sam, shodno presudi suda, zakonito izabran za direktora policije. Vlada nije mogla uraditi izvršenje presude suda (vraćanje Kormana, op.a.) s obzirom na to da ja postojim na tom radnom mjestu. Sada slijedi ista situacija kao i u prethodnom slučaju, odnosno da ja tražim svoja zakonom i ustavom zagarantovana prava", kazao je Ibrahimović za Klix.ba.

U ovom trenutku Ibrahimović najavljuje i mogućnost pokretanja pravne bitke pred nadležnim sudom.

"Šta drugo da se radi jer su moja prava oduzeta posljednjom odlukom Vlade Tuzlanskog kantona", naglasio je on.

Nova funkcija

Prije imenovanja na poziciju direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Ibrahimović je obnašao funkciju načelnika Policijske uprave Gračanica. Nakon smjene sa pozicije prvog čovjeka policije on je raspoređen na mjesto načelnika Policijske uprave Gradačac.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK ovaj potez su obrazložili činjenicom da je aktuelni direktor policije nakon povratka na radno mjesto, a s ciljem povećanja produktivnosti, izvršio rotaciju većine glavnih i samostalnih inspektora.

"Novi direktor policije me prerasporedio u Gradačac gdje sam došao na poziciju glavnog inspektora, što je najveći čin u policiji. Dakle, postavljen sam na istu odgovornu funkciju kao i ranije, ali mogu reći da nisam zadovoljan jer sam u Gradačcu. Više bih volio da sam u Gračanici jer je to u interesu službe, s obzirom na to da tamo bolje poznajem situaciju, a uz to i manji su troškovi za ministarstvo jer se ne moraju plaćati naknade putovanja", dodao je Ibrahimović.

Vrijedi kazati da se brojne peripetije unazad godinu i po dana vezuju za Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Upravu policije, zbog raznih uplitanja politike u njihov rad.

Bivši ministar policije Sulejman Brkić, u čije vrijeme su se i odvile smjene i imenovanja u Upravi policije, završio je na optuženičkoj klupi. Tužilaštvo tvrdi da je nezakonitim premještanjima policijskih službenika Brkić želio postići direktnu kontrolu sprovođenja zakona.

Ranije su na dešavanja u ovom kantonu reagovali i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko skupa s američkim ambasadorom u našoj zemlji Ericom Nelsonm, upozorivši da odluke tuzlanske vlasti pokazuju nespremnost poštivanja osnovnih principa dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države.