BiH
0

Nastavlja se akcija otkrivanja radnika na crno

FENA
U akciji suzbijanja rada nacrno u Federaciji BiH od 2. do 31. jula kontrolirano je 12.358 privrednih subjekata, a prilikom kontrole 65.381 uposlenika zatečeno ih je 2.907 koji nisu bili prijavljeni Federalnom zavodu PIO ili koji su radili na crno.

Izdano su ukupno 3.233 prekršajna naloga, 208 rješenja o privremenoj zabrani rada, dok finansijska realizacija po izdatim prekršajnim nalozima iznosi 1,9 miliona KM.

Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, istaknuo je danas novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Štaba za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju rada nacrno, da su se inspektori tokom kontrole susretali s raznim reakcijama i poslodavaca i uposlenika, ali nije bilo ekscesnih situacija.

"Hitno se mora promijeniti Zakon o radu, te Zakon o prekršajima, koji česti isto tolerira privredni i saobraćajni prekršaj i mislim da ćemo onda moći još bolje obavljati svoj posao. Inspekcijski organi također moraju imati jedan informacioni sistem, a to su ujedno i zaključci današnje sjednice. Kod nas još uvijek ima dosta eksploatacije radnika, međutim, smatram da je akcija jako uspješna i bit će nastavljena", rekao je Tirak, dodavši kako inspektori još nisu obišli sve općine u FBiH.

Tirak nije želio govoriti o daljem nastupu inspekcijskih organa na terenu, ali je naglašeno kako će akcija u narednom periodu biti verćinom skoncentrirana na turističko-ugostiteljske objekte.

Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH, istaknu je kako je ova uprava u julu evidentirala 27 miliona KM neuplaćenih doprinosa na plaće, te je predložio formiranje inspekcijskih timova koji bi radili i nakon određenog radnog vremena.

Tokom jula Federalnom zavodu PIO, kako je rekao direktor tog zavoda Nadir Kovačević, prijavljena je 41.971 osoba, što je ohrabrujuće kao i podatak da je tokom jula Federalnom zavodu za zapošljavanje prijavljeno novih 12.029 radnika, te da je sa evidencija službi za zapošljavanje skinuto 15.138 nezaposlenih osoba.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber kazao je da su rezultati akcije suzbijanja rada nacrno veoma ohrabrujući i da ovu akciju treba nastaviti, istaknuvši kako smatra da u FBiH još ima oko 100.000 osoba koje rade nacrno.

U akciju suzbijanja rada nacrno uz Federalnu upravu za inspekcijske poslove uključeni su: Porezna uprava FBiH, Federalni zavod penzionog i invalidskog osiguranja, federalni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja, Jedinica za podršku Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Odjel za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednici općinskih sudova, te predtsvanici federalnih i kantonalnih ministarstva rada, socijalne politike i za pitanja branitelja.