Pred Vrhovnim sudom FBiH
109

Nastavlja se agonija u slučaju smrti Dženana Memića: Porodica upozorava na nove laži

Dž. L.
Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića (Foto: D. S./Klix.ba)
Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića (Foto: D. S./Klix.ba)
U Vrhovnom sudu Federacije BiH danas je razmatrana žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koji su do sada dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti mladića Dženana Memića.

Advokati odbrane i porodica Memić istakli su kako se ponovo nastavlja ista montaža zataškavanja slučaja, prema kojoj veliki broj predstavnika pravosudnog sistema "izbjegava priznati svirepo ubistvo Dženana Memića u noći 8. februara 2016. godine".

"U zataškavanju ovog ubistva korišten je veliki dio državnog aparata, a montaža se sada nastavlja. Današnjim obrazlaganjem žalbe Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u Vrhovnom sudu FBiH je samo nastavljena dosadašnja priča. Krajnje vrijeme je da ova porodica doživi satisfakciju, da ovi ljudi koji su proveli toliko vremena u ovoj harangi konačno budu slobodni i da se konačno normalno završi istraga koja će apsolutno, prema stavu odbrane, dovesti do pravog počinioca, te da ćemo imati pravnu kvalifikaciju slučaja Dženan Memić", istakao je branilac optuženih Seferovića, advokat Rusmir Karkin.

Pred Vrhovnim sudom FBiH danas su iznesene i tvrdnje koje nisu obuhvaćene presudom Kantonalnog suda u Sarajevu.

Otac stradalog Dženana Memića, Muriz Memić, istakao je da je u proteklih pet godina izdržao sve, ali da mu je danas bilo posebno loše dok je slušao federalnog tužitelja Vladu Miškovića.

"Sve danas što je izustio, bila je čista laž. Oni znaju da je Dženan ubijen, a glavni kriminalac je Dalida Burzić koja je sve ovo zakuhala. Dalida, nikad neću stati, ti moraš odgovarati. Ova država mora početi raditi i hapsiti neodgovorne. Sabina Sarajlija i Vlado Mišković bi danas trebali biti uhapšeni. Nakon pet godina oni ne odustaju i nastavljaju dalje sa zataškavanjem. Oni znaju da je Dženan ubijen", rekao je Memić te pozvao glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da reaguju na slučaj ubistva Dženana Memića.

Revolucionarna odluka bi bila da Vrhovni sud FBiH odbaci žalbu Tužilaštva KS, istakao je advokat porodice Memić Ifet Feraget.

"Kriminalcima nije mjesto u tužilaštvima. Tužitelj koji ulaže žalbu, iako je svjestan da je dva puta promašio metu, a u žallbi tvrdi da je pogodio u sridu, nije u stanju da obavlja temeljnu djelatnost tužitelja, dakle procjenu činjenica i okolnosti. Druga odluka koja se očekuje od Vrhovnog suda FBiH, i ona je najbliža razumu, jeste da ova žalba mora biti odbijena. Eventualna odluka o ukidanju druge oslobađajuće presude i novo suđenje pred ovim sudom bi bilo totalno zamajavanje građanstva. Ako ovo suđenje bude ponovljeno pred ovim sudom iduće godine, ja garantujem svojim životom i imovinom, da će i treća presuda biti stopostotno oslobađajuća", zaključio je Feraget.

On je podsjetio da nema apsolutno nijednog dokaza koji upućuje na to da je Dženan poginuo u saobraćajnoj nesreći. Stoga je ponovio pitanje koje već godinama postavljaju brojni građani, a koje glasi: "Alisa, ko je ubio Dženana".