BiH
1

Nastavlja se agonija radnika TTU-a: Hoće li nekadašnjeg privrednog giganta kupiti Elektroprivreda BiH?

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/klix.ba
Foto: Darko Zabuš/klix.ba
Već više od godinu dana nepoznata je sudbina Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, a koja je slovila za jednu od najvećih tvornica metalne industrije na prostoru bivše Jugoslavije. Obećanje radnicima da će uslijediti revitalizacija ovog preduzeća te da će ga preuzeti Elektroprivreda BiH, do danas nije ispunjeno.

Elaborat o opravdanosti ulaska TTU-a u vlasništvo Elektroprivrede BiH već je izrađen, a zvaničan stav o tome kada bi mogla uslijediti kupovina, nakon koje bi blizu 150 radnika bilo vraćeno na svoja radna mjesta, zasad nije poznat.

S obzirom da im zahtjevi nisu ispunjeni, radnici TTU-a danas su upriličili sastanak na koji su, između ostalog, pozvali federalnog i kantonalnog premijera sa saradnicima, kao i direktore Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići.

U krugu fabrike samo se pojavio ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović koji je i odgovarao na brojna radnička pitanja.

"U petak sam boravio u Sarajevu gdje sam u Elektroprivredi BiH saznao da su oni uradili elaborat, a slijedi njegova revizija. Na osnovu određenih pokazatelja Nadzorni odbor i Skupština društava donijet će poslovne odluke", kaže Mićanović.

Dodaje da još uvijek postoji volja za rješavanjem problema TTU-a.

"Nažalost malo se odužilo, ali i dalje stojimo na onim stvarima koje smo rekli prošle godine, a to je da će se TTU rješavati kroz stečaj i kroz ulazak određenih privrednih društava. Vlada TK i resorno ministarstvo ne vode ove procese, to vodi nadležni sud, stečajni upravnik i odbor stečajnih povjerilaca. Oni diktiraju tempo kada će firma biti prodavana i u kojem obimu. Mi sa Elektroprivredom BiH i Vladom FBiH imamo medijatorski odnos gdje pokušavamo da užurbamo ove procedure kako bi što prije imali firmu koja radi, posluje i proizvodi", naglašava Mićanović.

Predsjednik Sindikata radnika ovog preduzeća Mehmed Terzić kaže da će uskoro biti donesena odluka o daljnjim koracima koje će radnici poduzeti.

"Prema mom mišljenju, radnici trebaju posegnuti za radikalnijim mjerama. Mašine ne rade već godinu dana i one će stradati same od sebe. Ako dođe do toga, kome će onda biti potreban TTU? Prema našim razgovorima sa čelnicima Elektroprivrede BiH i Rudnika Banovići, njima trebaju radnici i mašine koje su u funkciji, a ne one koje su neispravne", dodaje Terzić.

Član tima koji je bio zadužen za kreiranje Elaborata o opravdanosti ulaska TTU-a u vlasništvo Elektroprivrede BiH Midhat Salkić kaže da se trenutno gubi vrijednost mašina koje se nalaze u ovom preduzeću.

"Upravo zbog činjenice da se gubi vrijednost mašina mi potenciramo da Elektroprivreda BiH uđe što prije. Krajnji rok je kraj juna ove godine", ističe Salkić.

Predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić smatra da je obećanje vlada FBiH i TK o pokretnju proizvodnje u ovom nekadašnjem privrednom gigantu do proljeća bilo preambiciozno.

"Gledajući na to da svaki dan gubimo sve više radnih mjesta te da nam se gube privredna društva, iskreno, bio bih sretan kada bi se TTU pokrenuo do jeseni. Svi trebamo učiniti napore kako bi se TTU pokrenuo jer je potreban kantonu, državi, ali i regiji u cijelosti", kaže Vildić.

S druge strane, on je uputio kritiku radicima TTU-a, s obzirom na činjenicu da se za opstanak ovog preduzeća svakodnevno bori tek nekolicina njih.

"Žalosno je što 30 do 40 posto radnika izlazi da rješava svoje probleme. Mene su na današnjem sastanku obeshrabrili i čelni ljudi i funkcioneri koji su bili pozvani na ovaj sastanak, a nisu se pojavili", nastavlja Vildić.

Jedan od onih koji se svakodnevno bori za bolje sutra ovog preduzeća je i 61-godišnji Rifat Selimović. U TTU je stekao 42 godine radnog staža, a koji još uvijek nije uvezan.

"Više nemam pravo ni na dobijanje novca od Zavoda za zapošljavanje TK. Ostavljen sam na margini. U 61 godini nisam sposoban da idem negdje kopati kako bi obezbijedio egzistenciju. Šta i kako dalje, vjerujte da ne znam, jer izlaz trenutno ne postoji", ogorčeno kaže Selimović.