{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastaviti saradnju s medicinskim programom Švedske

F
14.11.2007. u 15:54
0
0
Nastaviti saradnju s medicinskim programom Švedske
0
Nastaviti saradnju s medicinskim programom Švedske
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sa zamjenikom Josipom Jurišićem primila je danas dr. Ake Bjorna, koordinatora i šefa Medicinskog programa Švedske u Bosni i Hercegovini koji se implementira 12 godina.
Prijemu su prisustvovali dr. Senad Maksić s Ortopedske klinike i Mirsada Zećo, predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

"Zahvaljujući ovom programu, poboljšan je kvalitet zdravstvenih usluga i kapacitet zdravstvenih ustanova na zadovoljstvo zdravstvenih radnika, ali i građana Sarajeva i BiH. Izuzetno cijenimo što su putem ovog programa naši ljekari imali mogućnost da se educiraju, razmijene znanja i vještine te da to prenesu tokom svakodnevnih obavljanja medicinskih i hirurških zahvata po metodama koje do tada nisu bile dostupne našim stručnjacima" istakla je gradonačelnica Borovac. Izrazila je želju da se kontakti i saradnja koji su ostvareni između švedskih i domaćih zdravstvenih radnika nastave i ubuduće.

Istakavaši značaj ovog projekta, dogradonačelnik Jurišić rekao je da se ovakvim programima želi nadoknaditi izgubljeno vrijeme na profesionalnom i stručnom planu da bi stručnost, iskustva i predanost švedskih ljekara pomogla u educiranju mladih stručnjaka i ljekara i unapređenju kapaciteta zdravstva u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Zahvalivši na prijemu dr. Ake Bjorn istakao je da je ova saradnja u proteklih 12 godina rezultirala profesionalnim i prijateljskim kontaktima švedskih s bh. ljekarima.

On je izrazio nadu u nastavak implementacije ovog programa u BiH. Zahtjev je, istakao je dr. Bjorn, predat nadležnoj instituciji u Švedskoj da se sličan program nastavi implementirati u narednih pet godina.

Uime menadžmenta KCU u Sarajevu i Ortopedske klinike dr. Senad Maksić zahvalio je Vladi Kraljevine Švedske, švedskim ljekarima, a pogotovo dr. Bjornu za nesebičnu zdravstvenu i stručnu pomoć, te potcrtao da bi bilo veoma važno da se ovaj program nastavi implementirati, s obzirom na ostvarene rezultate na ovoj klinici.

Mirsada Zećo, predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kazala je da je u saradnji sa Švedskim medicinskim centrom za izbjeglice, univerzitetskim bolnicama u Linkopingu, Štokholmu, Geteburgu, Lundu, a pod okriljem Vlade Kraljevine Švedske pokrenut ovaj program. U proteklih 12 godina zahvaljujući ovom programu 120 pacijenata uspješno je evakuirano; više od 2.500 je zbrinuto u BiH; obavljeno je 320 posjeta u BiH 67 švedskih doktora i medicinskih sestara; 105 zdravstvenih stručnjaka iz BiH je bilo na obuci i edukaciji u Švedskoj; unapređene su tehnike za optimalno korištenje odgovarajuće opreme, a uspostavljeni su mostovi saradnje između ljekara bh. entiteta i između domaćih i švedskih ljekara ne samo s Ortopedije već i s Klinike za očne bolesti, Klinike za uho, grlo i nos, Klinike za neurohirurgiju, Klinike za vaskularne bolesti, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: