BiH
0

Nastaviti saradnju s medicinskim programom Švedske

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sa zamjenikom Josipom Jurišićem primila je danas dr. Ake Bjorna, koordinatora i šefa Medicinskog programa Švedske u Bosni i Hercegovini koji se implementira 12 godina.

Prijemu su prisustvovali dr. Senad Maksić s Ortopedske klinike i Mirsada Zećo, predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

"Zahvaljujući ovom programu, poboljšan je kvalitet zdravstvenih usluga i kapacitet zdravstvenih ustanova na zadovoljstvo zdravstvenih radnika, ali i građana Sarajeva i BiH. Izuzetno cijenimo što su putem ovog programa naši ljekari imali mogućnost da se educiraju, razmijene znanja i vještine te da to prenesu tokom svakodnevnih obavljanja medicinskih i hirurških zahvata po metodama koje do tada nisu bile dostupne našim stručnjacima" istakla je gradonačelnica Borovac. Izrazila je želju da se kontakti i saradnja koji su ostvareni između švedskih i domaćih zdravstvenih radnika nastave i ubuduće.

Istakavaši značaj ovog projekta, dogradonačelnik Jurišić rekao je da se ovakvim programima želi nadoknaditi izgubljeno vrijeme na profesionalnom i stručnom planu da bi stručnost, iskustva i predanost švedskih ljekara pomogla u educiranju mladih stručnjaka i ljekara i unapređenju kapaciteta zdravstva u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Zahvalivši na prijemu dr. Ake Bjorn istakao je da je ova saradnja u proteklih 12 godina rezultirala profesionalnim i prijateljskim kontaktima švedskih s bh. ljekarima.

On je izrazio nadu u nastavak implementacije ovog programa u BiH. Zahtjev je, istakao je dr. Bjorn, predat nadležnoj instituciji u Švedskoj da se sličan program nastavi implementirati u narednih pet godina.

Uime menadžmenta KCU u Sarajevu i Ortopedske klinike dr. Senad Maksić zahvalio je Vladi Kraljevine Švedske, švedskim ljekarima, a pogotovo dr. Bjornu za nesebičnu zdravstvenu i stručnu pomoć, te potcrtao da bi bilo veoma važno da se ovaj program nastavi implementirati, s obzirom na ostvarene rezultate na ovoj klinici.

Mirsada Zećo, predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kazala je da je u saradnji sa Švedskim medicinskim centrom za izbjeglice, univerzitetskim bolnicama u Linkopingu, Štokholmu, Geteburgu, Lundu, a pod okriljem Vlade Kraljevine Švedske pokrenut ovaj program. U proteklih 12 godina zahvaljujući ovom programu 120 pacijenata uspješno je evakuirano; više od 2.500 je zbrinuto u BiH; obavljeno je 320 posjeta u BiH 67 švedskih doktora i medicinskih sestara; 105 zdravstvenih stručnjaka iz BiH je bilo na obuci i edukaciji u Švedskoj; unapređene su tehnike za optimalno korištenje odgovarajuće opreme, a uspostavljeni su mostovi saradnje između ljekara bh. entiteta i između domaćih i švedskih ljekara ne samo s Ortopedije već i s Klinike za očne bolesti, Klinike za uho, grlo i nos, Klinike za neurohirurgiju, Klinike za vaskularne bolesti, saopćeno je.