Konjic
0

Nastavak završnih radova na Starom mostu

FENA
Konjic
Konjic
U četvrtak, 19. marta, biće nastavljeni završni radovi na obnovi Starog mosta u Konjicu, koji su započeti u proljeće 2006. godine i čiji će ukupni troškovi iznositi pet milona i tri stotine KM.

Radove izvodi turska firma IŠSAN – ER – BU, a planirano je da se postavljanje preostale ograde i kaldrme završi do 15. aprila, rekao je za FENU glasnogovornik firme Ozbeyin Aksoj.

Nakon obnovljenih pet kula i spojenih šest lukova, u četvrtoj građevinskoj sezoni, koja će na ovome gradilištu započeti 19. marta, most će biti u potpunosti završen, a njegovo svečano puštanje u promet planirano je za Dan općine, 16. juna.

Stari most izgrađen je 1682. godine, kao posljednja velika turska građevina u Bosni i Hercegovini, srušen je 3.3. 1945. godine, kada su ostale samo kamene kule, na koje su postavljene drvene grede i daske, a 1962. stavljena je čelično – betonska konstrukcija.

Ostaci mosta, 2003. godine, proglašeni su nacionalnim spomenikom.

U most će biti ugrađeno ukupno 2 408 blokova sedre, preko 10 tona olova, skoro 5 tona klamfi, sve učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.