Grant od 10.000 KM
86

Nastavak uspješne saradnje Općine Centar i Kliničkog centra na Koševu

FENA
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i generalna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Sebija Izetbegović potpisali su danas protokol o realizaciji granta toj zdravstvenoj ustanovi u iznosu od 10.000 KM koje je Općina Centar izdvojila iz svog budžeta.

Radi se o grantu za sufinansiranje nabavke računara i printera za potrebe Discipline za ginekologiju i porodiljstvo, koju čine Klinika za ginekologiju i Klinika za porodiljstvo.

U razgovoru upriličenom u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo Ajnadžić je kazao da je potpisivanje tog protokola samo nastavak uspješne suradnje Općine Centar s tom zdravstvenom ustanovom.

"Želimo pokrenuti proceduru nabavke dva potrebna aparata za hemodijalizu koje bismo donirali Kliničkom centru. Nadam se da ćemo to realizirati u prvom kvartalu naredne godine da bismo poboljšali uvjete liječenja sugrađana, što nam je u konačnici i zajednički cilj", objasnio je.

Predstavnici Općine Centar i UKCS-a razgovarali su o tri velika zajednička projekta čija realizacija je planirana za narednu godinu. Radi se o izgradnji kružnog toka i podzemne garaže u krugu Kliničkog centra te izgradnji doma penzionera u Nahorevu.

"Dogovoreno je da se u narednom periodu potpiše memorandum o saradnji Općine Centar i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo", navode iz Općine Centar.

Prvi zajednički projekt o kojem je razgovarano je izgradnja kružnog toka i proširenje saobraćajnice između ulica Asima Ferhatovića, Safeta Pašalića i Bolnička.

"Općina Centar je osigurala novac i ako svi preduvjeti budu ispunjeni do januara, početak realizacije tog projekta je planiran za april naredne godine. Za realizaciju tog projekta potrebno je da Uprava UKCS odobri izuzimanje jednog dijela zemljišta. Za taj projekt potrebno je ukloniti montažni objekt u kojem je smještena Klinika za dermatovenerologiju, obaveza koju je Općina Centar preuzela, a spremna je pomoći i obnovu prostorija gdje bi radila ta klinika", ističe se.

Direktorica Izetbegović zahvalna je za današnju donaciju ali i za ukupnu saradnju te je kazala da je predloženo, između ostalog, da u okviru realizacije projekta izgradnje kružnog toka bude i park u kojem bi pacijenti i posjetioci Klinike za ortopediju mogli provoditi vrijeme.

Razgovarali su i o izgradnji objekta podzemne garaže u krugu UKCS-a, gdje bi finansijer bila Općina Centar. Podzemna garaža bi, u slučaju elementarnih nepogoda i proglašenja vanrednog stanja, bila korištena kao sklonište za smještaj civila.

Tema današnjeg razgovora bila je i izgradnja doma penzionera u Nahorevu, na zemljištu koje je u vlasništvu UKCS. Općina Centar bi, kao pripremu tog projekta, finansirala sanaciju klizišta na toj lokaciji.

"Današnjem potpisivanju protokola prisustvovala je direktorica Discipline za ginekologiju i porodiljstvo UKCS Fatima Gavrankapetanović - Smailbegović, a uime Općine Centar, savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić i Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar", navode iz press službe Općine Centar.