BiH
0

Nastavak suđenja za zločine u Varešu: Moćna braća Bašić

FENA
Sud BiH
Sud BiH
U nastavku procesa koji se u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu vodi protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka, optuženih za zločin u Varešu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je da je tokom rata čuo za slučaj silovanja u Olovu, ali da nema detaljnijih informacija o tome.

Svjedok Sead Branković je 1994. godine radio u Odjelu za informatičko-analitičke poslove Centra službi bezbjednosti (CSB) Zenica kada je dobio "informacije o braći Refiku i Muhidinu Bašiću".

"Zapazio sam u mnogim dokumentima da se spominje kako braća Bašić rade određene radnje, ali onda su mi rekli da se puno ne uplićem u to jer su oni moćni ljudi", kazao je Branković ne preciziravši ko mu je to rekao.

Svjedok je naveo da se pričalo o "nekom silovanju u Olovu, koje se veže za jednog od braće".

Kerim Čelik, advokat Bašića, pročitao je izvještaj Centra javne bezbjednosti (CJB) Olovo sačinjen 1. maja 1994. godine, u kojem su navedene informacije o pokušaju silovanja Nihade Ahmedspahić u Olovu.

Na pitanje je li to slučaj za koji je čuo, Branković je odgovorio da je to moguće.

Prema optužnici, Bašić i Šijak su 25. januara 1994. u zatvoru Armije BiH (ABiH), u podrumskim prostorijama zgrade "Šumarstva" u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos, javio je BIRN Justice Report.

Svjedok Miralem Mehanović je kazao da mu je svjedokinja "A" u proljeće 1994. godine ispričala da joj je Muhidin Bašić ponudio da mu da 3.000 maraka kako bi pustio njenog brata koji je bio zatvoren u prostorijama "Šumarstva" u Varešu.

"Svjedokinja A mi je ispričala šta joj se desilo, ali ona to nije htjela prijaviti", rekao je Mehanović.

Suđenje će biti nastavljeno 14. maja 2012. godine, kada će biti ispitana dva svjedoka Tužilaštva BiH.