{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja za zločine u Sijekovcu

S
15.8.2012. u 08:48
0
2
Nastavak suđenja za zločine u Sijekovcu
0
Nastavak suđenja za zločine u Sijekovcu
Saslušanjem prvih svjedoka danas će biti nastavljeno suđenje Zemiru Kovačeviću, optuženom za učešće u ubistvima, zatvaranjima, mučenjima i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu 1992. godine.
Sud BiH je 16. aprila potvrdio optužnicu, koja Kovačevića tereti za ratni zločin protiv srpskih civila.

U optužnici se navodi da je Kovačević, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade u martu i aprilu, te julu i avgustu 1992. godine na području opštine Brod sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS-a i Hrvatske vojske učestvovao u ubistvima, mučenju, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinduni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Kovačević je uhapšen u Švedskoj 28. decembra 2010. godine na osnovu potjernice koju je raspisao Okružni sud u Doboju.

U BiH je izručen krajem oktobra 2011. godine, a istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH, koje je podiglo optužnicu.

Suđenje Kovačeviću počelo je 11. jula. Tužilac Dika Omerović rekla je u uvodnoj riječi da je Kovačević, zajedno sa ostalima, ubio pet lica, a potom sam još tri lica, dok je nakon toga učestvovao u paljenju kuća.

Tužilac je rekao da je 30 civila zatvoreno, najprije u kuću Nike Tomasa, a zatim u Dom kulture u selu Sijekovac, gdje su dva dana fizički i psihički zlostavljani, u čemu je učestvovao i Kovačević.

U uvodnoj riječi, tužilac je najavio da Tužilaštvo namjerava da ispita 50 svjedoka, vojnog stručnjaka i vještaka medicinske struke, kao i da izvede 144 materijalna dokaza.

"Predmet dokazivanja biće lična odgovornost pojedinca u ubistvima, učešću u paljenju kuća, zatvaranju civila, mučenju, te odvođenju na prisilni rad", rekla je Omerovićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: