{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja za zločine u Sijekovcu

S
15.8.2012. u 08:48
0
2
Nastavak suđenja za zločine u Sijekovcu
0
Nastavak suđenja za zločine u Sijekovcu
Saslušanjem prvih svjedoka danas će biti nastavljeno suđenje Zemiru Kovačeviću, optuženom za učešće u ubistvima, zatvaranjima, mučenjima i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu 1992. godine.
Sud BiH je 16. aprila potvrdio optužnicu, koja Kovačevića tereti za ratni zločin protiv srpskih civila.

U optužnici se navodi da je Kovačević, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade u martu i aprilu, te julu i avgustu 1992. godine na području opštine Brod sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS-a i Hrvatske vojske učestvovao u ubistvima, mučenju, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinduni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Kovačević je uhapšen u Švedskoj 28. decembra 2010. godine na osnovu potjernice koju je raspisao Okružni sud u Doboju.

U BiH je izručen krajem oktobra 2011. godine, a istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH, koje je podiglo optužnicu.

Suđenje Kovačeviću počelo je 11. jula. Tužilac Dika Omerović rekla je u uvodnoj riječi da je Kovačević, zajedno sa ostalima, ubio pet lica, a potom sam još tri lica, dok je nakon toga učestvovao u paljenju kuća.

Tužilac je rekao da je 30 civila zatvoreno, najprije u kuću Nike Tomasa, a zatim u Dom kulture u selu Sijekovac, gdje su dva dana fizički i psihički zlostavljani, u čemu je učestvovao i Kovačević.

U uvodnoj riječi, tužilac je najavio da Tužilaštvo namjerava da ispita 50 svjedoka, vojnog stručnjaka i vještaka medicinske struke, kao i da izvede 144 materijalna dokaza.

"Predmet dokazivanja biće lična odgovornost pojedinca u ubistvima, učešću u paljenju kuća, zatvaranju civila, mučenju, te odvođenju na prisilni rad", rekla je Omerovićeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: