Sud BiH
0

Nastavak suđenja za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Trojica svjedoka odbrane Petra Čivčića, optuženog za zločine na Korićanskim stijenama, koji su počinjeni 21. augusta 1992. godine, tvrde da je u drugoj polovici tog mjeseca optuženi bio u svom rodnom mjestu u Kupresu.

Mitar Čivčić, stric optuženog, kazao je da je Petar Čivčić, bivši pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, u Kupres došao radi dokumentacije potrebne za posao u policiji.

“Došao je ‘bijesnim’ autom negdje u drugoj polovini augusta 1992. godine. Otišli smo u stan po papire, a potom u kafanu, gdje smo bili nekoliko sati. Pred mrak je napustio Kupres i otišao za Prijedor”, prisjetio se svjedok Mitar Čivčić.

Uz Čivčića, za ubistvo 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, koji su prethodno izvedeni iz konvoja što se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, optuženi su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Čivčić je bio komandir Prvog odjeljenja voda, dok su Zečević, Knežević i Ljepoja bili pripadnici tog voda. Topola je, navodi se u optužnici, bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar 2011. godine, prenosi BIRN - Justice Report.